Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Norrdans synliggör den offentliga konsten

2021-07-25

Utvalda offentliga konstverk och artefakter i Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik och Umeå synliggörs denna sommar av Norrdans. Intill verken finns en QR-kod och när den skannas utspelar sig ett dansverk i mobilen i form av en dansfilm utförd på plats och i relation till verket.
Projektet har fått namnet Motion Portals (Ingångar till rörelse) och bygger på en idé av danskonstnären Malika Ali från Tyskland. Tanken är att ge offentlig konst nytt liv och nya perspektiv. Projektet genomfördes aldrig i Tyskland men har nu blivit verklighet i Norrland. Bakom filmkameran står Måns Berthas.
På Köpmangatan i Sundsvall är det koreografen själv, Malika Ali, som utför ett solo i relation till Nils Wedel närmast bortglömda, flera kvadratmeter stora mosaik Folkvimmel på gamla posthusets yttervägg mot Köpmangatan. Trafiken drar förbi och mitt framför verket står en lyktstolpe som utnyttjas i koreografin. Här handlar det i hög grad om att synliggöra ett bortglömt och försummat konstverk.
Intressant blir det också när Malika Ali tillsammans med dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag ger sig på Linnea Jörpelands skulpturala verk Gryning och Mötet i Sundsvalls inre hamn. Samtidigt som konstverken ses ur nya perspektiv utmanar konsten dansarna.
Gryning är utformad som en flera kvadratmeter stor tavelram inom vilken en ängel sveper undan natthimlen med dess stjärnor. I samspel med verket utför Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag en energiladdad och uppvaknande koreografi där de tar över ängelns rörelse och riktar det mot havet och betraktaren.
Skulpturen Mötet av Linnea Jörpeland handlar om ett möte mellan en man i kattkostym och en katt. Verket behöver egentligen inte förstärkas, det är roligt, tankeväckande och smått galet i sig självt. Koreografin lägger sig strax intill och spelar med, inspirerad av kontakten mellan katten och kattmannen.
Andra platser i Sundsvall som begåvats med dansfilmer är Rikstelefonkiosken på Stora torget och fontänen i Vängåvan, en park i centrala Sundsvall. När inspelningen gjordes hade inte vattnet släppts på i fontänen så dansarna rör sig på det skyddande överdraget av trä. Det är tidig vår, lövträden är kala och dansarna har mössor på sig. Vid mitt besök en varm sommardag sprutar vattnet ur fontänen och den omges av lummig grönska. Tiden går obevekligt framåt.
Totalt har 20 platser i fyra städer fått en QR-kod med dansfilm. Varje film är ett par minuter lång. De går inte att hitta dem på Internet (eller det är mycket svårt) utan intresserade hänvisas till att ta en promenad och skanna QR-koder.

Karin Kämsby

Se vidare: norrdans.se/sv/tillsammans/motion-portals/

Fler Nyheter

Annonser