Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Dansfest i en nyöppnad värld

2021-07-24

Fakta:

Namn: Copenhagen Summer Dance
Koreografi: Stephanie Thomasen, Sebastian Kloborg och Pontus Lidberg
Ensemble: Ensembler: Dansk Danseteater, Uppercut Danseteater samt Sebastian Kloborg ochMaria Kochetkova
Plats: Ofelia Plads, København, 22.-25 juli.
» https://www.danskdanseteater.dk/forestillinger/copenhagen-summer-dance

Sommaren är här – ljus och skön. Efter en lång tids Corona-mörker har världen återigen öppnats – i alla fall för en stund. Mitt i sin deprimerande Corona-isolering skapade Pontus Lidberg i studion tillsammans med sina dansare i Dansk Danseteater verket A summer Dance till dansfestivalen Copenhagen Summer Dance på Ofelia Plads mitt i Köpenhamns hamn. Musikaliskt, koreografiskt och estetiskt tar Pontus Lidberg avstamp i det glada 20-talet.
På samma sätt som man på 1920-talet festade efter det första världskriget, inleder Pontus Lidberg 100 år senare en dansfest efter COVID-19 nedstängningen.
När dansarna visar sig, seglar en båt i riktning mot scenen och det låter som om det fanns en hel blåsorkester ombord på den. Är det The Great Gatsby, som lägger till och sätter igång festen? Det är i varje fall riktig swingmusik och dansarna är festklädda: med frack långklänning och höga stilettklackar. Det visar sig dock ”bara” vara Simon Dokkedal och Martin Højland alias Den Sorte Skole, som mixar fram den medryckande ljudbilden från sin ankommande båt.
De tio dansarna kastar sig förtroendefullt i armarna på varandra, och den ena lyfter en andre i såväl flygande hopp som upp från golvet. De finns där för varandra och om det inte finns några lediga armar att gripa tag i så fattar de tag i en stol och dansar med den i famnen.
Stilettklackarna slår i golvet och till ett modernt groove blir dansen alltmer vild och euforisk, men helt abrupt, nästan mitt i ett steg upphör dansen.
Det är svårt att låta bli att läsa in Corona-symbolik i A summer Dance. Det glada och sorglösa 1920-talet avslutades som bekant med börskrasch och ekonomisk depression, och nu under 2020-talet hotar nya Corona-varianter vår glädje, nästan innan frihetsfesten riktigt har tagit fart.
Copenhagen Summer Dance bjuder också på en innerlig och öm kärleksduett koreograferad av Sebastian Kloborg, som själv dansar i sitt verk tillsammans med Maria Kochetkova. Bräckligt och vackert förenas de två i dansen till iöronfallande popmusik av Blondie och en suggestiv mix av Philip Glass’ repetitiva musik. I pas de deux’et möts inte bara de två älskande, men även den den känsliga balettgenren förenas med en mer expressiv dansstil med överdrivna grimascher, som om den intima och älskade tvåsamheten ibland kan bli lite för kvävande klaustrofobisk, så att de bara kan andas genom att göra grimascher bakom ryggen på varandra.
I Stephanie Thomasens verk Benched handlar det om att finna sig själv och sin plats i världen. På en lång bänk kämpar fem tuffa grabbarna om platserna. Vem vill de sitta tillsammans med? Vill de hellre sitta ved siden av, vem vill de hänga med ute och vem vill de umgås med på livets bänk? De knuffar varandra av bänken, retar varandra, bildar klickar och håller varandra utanför gemenskapen. Att bänken kan delas upp i mindre bänkar, verkar kunna lösa problemen, för då kan man ju få sin helt egna bänk, men är det så kul att sitta där helt ensam? Nej, den roliga festen börjar först när de fem dansarna kommer fram till hur de ska kunna enas. Då börjar de dansa tillsammans och spelar luftgitarr som bara den. Wow vilken medryckande latinsk feststämning de fem dansarna lyckas skapa med sina salsasteg blandade med hip hop.
Efter Corona-pausen i fjol är Copenhagen Summer Dance igång igen med tre fina och ytterst underhållande världspremiärer. Vi säger tack för festen och hoppas att det dröjer länge innan den avslutas.

FAKTA
Copenhagen Summer Dance
Dansk Danseteater med gæster
Ofelia Plads
22. – 25. juli

A summer Dance
Koreografi: Pontus Lidberg
Dansere: Bradley Waller, Edward Pearce, Jessica Lyall, Joe George, Julien Guillemard, Kristin Bjerkestrand, Lúa Mayenco, Lucas Threefoot, Lukas Hartvig-Møller, Merete Hersvik
Musik: Den Sorte Skole
Kostumer: Filippa K Studio
Lysdesign: Andreas Buhl

Once I had love
Koreografi: Sebastian Kloborg
Dansere: Sebastian Kloborg, Maria Kochetkova
Musik: Blondie og Philip Glass (Crabtree Remix)
Kostumer: GANNI

Benched
Koreografi: Stephanie Thomasen
Dansere: Mark Phillip, Alessandro Sousa, Sebastian Skov, Jens Brøndum, Adam Tocuyo
Musik: René Aubry, Rodrigo Sánchez, Gabriela Quintero, 35th Parallel, Estas Tonne
Scenografi: Johan Kølkjær og Andrew Matthews

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser