Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Nypremiär på opera om Alan Turings tragiska öde

2021-07-02

Alan Turing var en genial matematiker som kom att lägga grunden för datavetenskap och artificiell intelligens. Trots att Allan Turing är en av Andra världskrigets verkliga hjältar kom han efter kriget att betraktas som brottsling på grund av sin homosexualitet. Idag är han en HBTQ-ikon. Ingela Brovik har träffat konstnärerna bakom en opera om Turings liv. Den får nypremiär på Dansstationen i augusti under World Pride-festivalen i Malmö.

Den unge matematikern Alan Turing var hjärnan bakom det stora och svåra arbetet med att knäcka Nazitysklands hemliga militära koder som ständigt förändrades.(Se wikipedia sv.wikipedia.org/wiki/Enigma_(kryptoapparat)) Att överlista deras krypteringar krävde sitt geni, som kunde åstadkomma den enorma mängder matematiska beräkningar, endast möjliga att göra med en ännu mer avancerad maskin, än den tyskarna använde för sina krypteringar. Det fanns många hårt arbetande hjältar vid Bletchley Park i London, där det hemliga kodknäckar-arbete pågick som som kom att rädda mängder av människoliv. Turing ledde detta arbete som ofta bidrog till att britterna i förväg kunde få redan på var och när nazisterna skulle slå till härnäst.
Men Alan Turing som överlevde kriget och hjälpte västmakterna att segra, blev istället offer för efterkrigstidens bigotteri. Turing gjorde inte som andra när han togs in till polisförhör, det var ju annars legio att ljuga om sin homosexualitet. Geniet Turing speciella egenskap var att han absolut inte kunde ljuga om någonting. Det ledde till att han dömdes att enligt dåtida brittisk strafflagstiftning välja mellan att underkasta sig ett tvåårigt fängelsestraff eller genomgå medicinsk hormonbehandling, en så kallad kemisk kastrering.
Behandlingen ledde till akut depression och självmord år 1954 vid endast 41 års ålder. Sedan dröjde det inte mindre än 57 år innan den engelska regeringen bad om ursäkt för vad som idag betraktas som ett justitiemord på Alan Turing.
2009 hyllades Turings hjältemod i filmen The Imitation Game och brittiska BBC utnämnde honom till 1900-talets mest betydelsefulla person.
Överallt i världen fortsätter arbetet med att återupprätta den unikt begåvade människan Alan Turing. Under Malmö Pridefestival får den 18 augustiAlan Turing Opera Project nypremiär på Dansstationen. Verket har tidigare givits i fjol under Halland Opera & Vocal Festival. Bakom nypremiären står Musik i Syd, sångaren och regissören Albert Montanez och Malmöbaserade kompositören Kent Olofsson, som har komponerat drygt 200 verk för orkester, kammarmusik, elektroakustisk musik bland andra för Teatr Weimar i Malmö. Olofsson är även musikprofessor vid Stockholms konstnärliga högskola.
Tenoren och performern Albert Montanez berättar mer om projektet vid ett möte på Dansstationen Palladiums magnifika 1920-tals teater-och biografhus i Malmö, där både regissör och huvudrollsinnehavare Albert Montanez samt kompositören Kent Olofsson deltar.
På frågan om varför de just ville göra berättelsen om Alan Turing till opera, svarar Albert Montanez att det beror på att berättelsen i likhet med den om Carmen, som ju för övrigt även har en dokumentär bakrund, är en riktig tragedi.
Även om inte alla operor behöver vara tragedier, poängterar han starkt att just opera är den perfekta konstformen för den tragiska historien om Alan Turing.
Verket berättar om Turings sista timme i livet. Den personliga kampen för att få leva sitt liv som hbtq-person, samtidigt som Turing står för epokgörande avancerad forskning:
– Utan Alan Turings forskning, hans mod och vetenskapliga framgångar, skulle våra liv idag ha sett annorlunda ut, anser Albert Montanez vars samarbete med kompositören Kent Olofsson tycks vara nära och mycket inspirerande.
Kent Olofsson berättar om sin musik att han valt att mixa ljud från dator och andra maskiner med vad han kallar för ”computer music, soundscape noise environment, voice time” och ”ideas of identity” till vad som ska vara ett nytt språk för opera. Det handlar alltså om musik som består av en mix av datorljud, oljud i miljön, tidstypiska ljud, m.m.och enligt Olofsson, blir detta till en historia som aldrig tidigare har berättats.

Ingela Brovik

Se vidare dansstationen.nu/en/wolrd-pride-at-palladium/

Fler Nyheter

Annonser