Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Kungliga Baletten avslutar säsongen med gratis streamning av Riptide

2021-06-13

Utan att behöva lämna hemmets mest bekväma vrå, har streamingen också övermannat de annars flitiga teaterbesökarna. Nu avslutar Operan i Stockholm säsongen med urpremiär gjord direkt för Kungliga Balettens dansare, Riptide, av den isländska koreografen, Hlín Hjálmarsdóttir och detta verk lanseras av Kungliga Operan som den första gången som en föreställning inledningsvis sätts upp som film.
Hlín Diego Hjálmarsdottir har en lång och diger lista av samarbeten med kompanier där hon har arbetat för både som koreograf, dansare och repetitör: Cullberg, Göteborgsoperans danskompani, Ultima Vez, och förstås Islenski Dansflokkurinn som är Islands nationella danskompani. Hon har samarbetat med koreografer som Mats Ek, Johan Inger, Crystal Pite, Sasha Waltz, Sidi Larbi Cherkaoui, Emanuel Gat, Alexander Ekman och många andra och i sommar finns det till och med chans för danskonstnärer att ta klasser av henne på Balettakademin i Stockholm.
Nu kan också Hlín Hjálmarsdóttir lägga till Kungliga Baletten bland de många kompanier hon har arbetat med och strong>Riptide har skapats tillsammans med med musikerna Jacob Haage och El Perro del Mar (Sarah Assbring) , konstnären och designern Martin Bergström ochljusdesignern Linus Fellbom skildrar.
Verket Riptide beskrivs på Stockholmsoperans pressmeddelande som: ”Ett uråldrigt, tidlöst och ständigt närvarande tema; nämligen exkludering. Titeln på dansverket refererar till en kraftig tidvattenström som är hänsynslös och farlig.”
Kungliga operans balettchef Nicolas Le Riche, tillägger:
”I Riptide skildrar koreografen, som är djupt förankrad i samtiden, fenomenet social exkludering. Medan pandemin dramatiskt påverkat våra liv är budskapet tydligt och relevant – socialt sammanhang är avgörande för välmående. Liksom Nijinskijs och Stravinskijs verk Våroffer bjuder denna koreografi på ett raffinerat avancerat språk och kollektivets puls. Det är uppfyllande, förnuftigt och starkt. Detta är vad konsten gör; den för dig samman till livet.”
Se vidare www.operanplay.se/performances/balett/

Fler Nyheter

Annonser