Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Festivalen Soundance i Berlin kan nu följas på nätet

2021-06-13

Dock 11 Eden i Berlin ger för femte året i rad sin festival för både samtida samtida dans och ljudkonst, Soundance från och med 11 juni – 21 juli där det bjuds på nyinspelad dansstreaming samt film och videodans. Det blir alltså endast liveföreställningar för en ytterst liten krets under själva inspelningstillfället som strax därefter under några dagar kommer att stremas. Här blir alltså en chans att se många spännande och nyligen kreerade verk, vars tillkomst inte har låtit sig hindras av den ännu pågående pandemin.
Dock 11 Eden är en väl etablerad utbildnings- och produktionsplattform som har sina studios i berlinerförorten Pankow och sin teater på Kastanjenalle 76 i Berlin.
Fler än 66 olika konstnärer medverkar i 16 olika föreställningar och 6 dans- och musikfilmer eller videos. Streamingplattformen är tillgänglig för publiken 13 – 27 Juni 2021. Se soundance-festival.de/live/
En direkt liveupplevelse kommer att visas den Juni i trädgården hos Eden i Pankow den 16 juni. Värt att notera i programmet är också att den i Sverige baserade koreografen och medarbetaren på Danstidningen, Zala Pezdir i Berlin visar ett verk Order in Disorder i nära samarbete med musikerna Rieko Okuda och Antti Virtaranta. Det handlar om ett såpass nära samarbete att verket faktiskt kan kallas för en trio. Enligt Zala Pezdir är det ett arbete med rörelse och ljud som jämställda element där alla tre utmanar varandra och varandras gränser: ”Även om vi har olika bakgrunder så har vi tillsammans utforskat relationer, möjligheter och regler inom det man brukar kalla för dans och musik. Alla har en kropp och alla skapar vi ljud. På scen kommer vi både dansa och spela, alla tre Jag har med min fiol! Rieko spelar viola och Antti basfiol.” Om själva inspelningstillfället berättar Zala Pezdir: ”Vi får ha max 6 (testade och maskerade) personer i publiken när vi ska spela in, eftersom restriktionerna har lättats i Berlin. Men ’huvudföreställningen’ är streamingen mellan 21-25 juni.”
På själva festivalens hemsida står att läsa om verket Order in Disorder: ”Varje ordning ger oordning, och varje störning är utgångspunkten för en ny ordning. Skillnaden är om vi kan se dem. ”Order in Disorder” är att driva och dra in krafter, rörelse och ljud för att utvecklas, manipulera och forma till en ny form. Samarbetet mellan dansaren Zala Pezdir och Project VO, musikerna Rieko Okuda och Antti Virtarnta, rör sig mellan raderna av oordning och ordning. Det är en tydlig form som kollapsar i till synes slumpmässiga rörelser och ljud som redan är i en annan form.
Se vidare soundance-festival.de/event/order-in-disorder/

Fler Nyheter

Annonser