Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Jakten på den perfekta showen

2021-06-07

Fakta:

Namn: Two Lions and a Castle
Koreografi: Koreografi och kostymdesign: Roy Assaf, Koreografiassistent: Avshalom Latucha och Ariel Cecilia Freedman
Musik: Ljuddesign: Mikkel Larsen
Ensemble: Dansk Danseteater, Ljusdesign: Raphael Frisenvænge Solholm
Plats: Takkelloftet, Köpenhamn
» https://www.danskdanseteater.dk

I Roy Assafs nya föreställning Two Lions and a Castle kreerad för Dansk Danseteater är det gott om guld och glitter, humor och sjöjungfrur, tal och tankar. Så typiskt för den israeliska koreografen finns det också mängder av knasiga och knäppa inslag, men även en mängd inslag med fin dans och rörelse.
Titeln verkar vara helt gripen ur luften som ett namn på en föreställning som vill visa på den utopiska drömmen om att skapa den perfekta showen. Enligt devisen ”Kill your Darlings” får vi se en rad sekvenser som handlar om det utrensade materialet i det montageartade verket.
Ganska typiskt för Roy Assaf startar föreställningen med en rad entréer i vitt skilda stilarter där de tio dansarna en efter en äntrar scenen. Det är både underhållande och klichéartat, som när dansarna som en medveten kliché dyker upp och uttrycker allt som konst kan stå för, från kapitalism till buddhism.
På ett väldigt fint vis består en stor del av föreställningens musik och ljud av dansarnas egna sångröster och tal. Här skapar Roy Assaf i hög grad humor och ironi genom att låta sång och rörelser arbeta komiskt med varandra, som till exempel när dansarna gör knäböjningar medan de sjunger den repeterade visan ”Der er hul midt i spanden”.(”There’s a hole in the bucket”, en gullig dialogisk barnvisa som blev landsplåga på 1960-talet när stjärnor som Harry Belafonte tog upp den.)
Den långa och lustiga ”Ud’n for slottets porte”, som kanske kan ha inspirerat till föreställningens titel, är en sång full av sexuelle undertoner. Dansmässigt är kön och sexualitet starkt i fokus i det avslutande inslaget med sjöjungfrur, där Joe the Mermaid (alias Joe George) iförd gyllene latex på ett mycket ekvilibristiskt sätt tillsammans med de andra dansarna försöker hitta fram till den bästa sjöjungfruställningen. Och det är mycket höftrörelser i duon The Battle of the Brothers.
Hela tiden håller sig de tio sköna dansarna till mycket konsekvent genomförda rörelsekvaliteter. Det gäller även när de i en sångsekvens anträder scenen och på alla möjliga sätt och avlämnar blomsterbuketter som om det vore till någon slags högtid. En av höjdpunkterna här är bland annat en långsam duo med Jessica Lyall och Merete Hersvik, medan Julien Guillemard hela tiden excellerar i fransk gestik.
Både blomster- och sjöjungfrusekvensen dras ut till lite för långa scener, och ibland framstår föreställningens humor och ironi som något lättköpt. Men ”Two Lions and a Castle” är en lättillgänglig, underhållande och mycket väl genomförd föreställning som nog kommer att väcka bifall på sin turné runt i Danmark både under hösten 2021 och våren 2022.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser