Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Min bror är en robot

2021-05-29

Fakta:

Namn: The Robot Project
Ensemble: Skådespelare Ernesto Piga Carbone och forskaren Kristian Martiny
Plats: Folketeateatret, gästspel av Aalborg Teater coproduktion med De Flyvende Grise i samband med festivalen https://www.cphstage.dk
» https://www.cphstage.dk

Är artificiell intelligens en till hjälp eller till stjälp? Kan artificiell intelligens läras att förstå mänskliga känslor, värden och etik?
Det är de centrala frågorna i The Robot Project, en föreställning som ingår i festivalen Copenhagen Stage, som är tillbaka igen efter ett års covid-19-paus i Köpenhamn under året som har gått.
Första delen av den ytterst aktuella och angelägna föreställningen är ett människa-robot performance, där vi får möta vetenskapsmannen Daniel och hans många robotar, häribland en robothund, som kan servera ett glas vatten och lyda order. I sorgen över sin lillebror Leonardos självmord försöker Daniel återskapa sin så högt älskade bror via artificiell intelligens. Han skapar en robot-bror, som han utvecklar, så att den i så hög grad det är möjligt efterliknar hans avlidna bror, inte så mycket fysisk, men snarare känslomässigt. I sitt arbete är hans utgångspunkt minnen och stämningar och på så sätt får publiken de två brödernas familjehistoria berättad. Skådespelaren Ernesto Piga Carbone spelar med framgång samtliga roller – även föräldrarnas, som förmodligen är medskyldiga till Leonardos självmord. Modern är världsberömd konstnär, som aldrig var hemma och försummade sina barn, fadern en galen vetenskapsman som använder sig av Leonardo som försökskanin i sin forskning, som bland annat innebär elektriska stötar. De två pojkarna har med andra ord varit en slags robotar i sina föräldrars liv. I den här tumultartade barndomen, har de två bröderna bara varandra, och de är på så sätt nära förbundna vid varandra. Därför är det så viktigt för Daniel att få tillbaka sin lillebror i en eller annan form.
The Robot Project är en rörande performance om sorg och förlust, och där sorgearbetet blir till en vetenskaplig undersökning med hjälp av artificiell intelligens. Daniel är rasande över de religiösa föreställningarna om uppståndelse och ett liv efter detta. Hans egen vetenskapstro låter istället Leonardo återuppstå som robot i denna världen. Er det skärande skört eller direkt farligt? Eller är det bara en slags effektiv problemlösning? Det blir diskuterat i föreställningens andradel, där forskaren i filosofi och neurologi Kristian Martiny finns med på scenen ställer frågor till oss i publiken om artificiell intelligens. Vi svarar via våra mobiltelefoner, och våra svar blir til statistik på storskärmen, så att vi snart kan konstatera att vi är ganska kritiske när det gäller artificiell intelligens, även om vi dagligen utsätts för det. Banker och försäkringsbolag använder redan artificiell intelligens i stor utsträckning för att ta reda på om vi får låna pengar eller för att avgöra innehållet i våra försäkringar. Artificiell intelligens finns överallt, oberoende av om vi tycker om det eller inte. Vi kan i i varje fall tycka att The Robot Project, är en sympatisk föreställning, inte bara som utgångspunkt för våra tankar, men som också tar upp några svåra och relevanta problemställningar, som förmedlas på ett lättbegripligt och underhållande vis.

Sista föreställningen av The Robot Project på Copenhagen Stage är den 30/5.

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser