Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Lördag 18 maj 2024

Ljusdalsbygdens museum ställer ut danskonstnären Teresia Björk

2021-05-19

Ljusdalsbygdens museum i Ljusdal visar under maj månad utställningen Att släppa ytan och våga hitta nakenheten om koreografen och dansaren Teresia Björk. Utställningen omfattar foton, objekt samt en videoinstallation med material från olika föreställningar. Teresia Björk har bjudits in av Per Jonsson Dance Center, som har sin verksamhet förlagd till museet. Vid invigningen framförde Teresia Björk ett solo ur sitt kommande verk Amorf, inför en pandemibegränsad publik.

Scenografin i utställningshallen består till största delen av objekt ur tidigare koreografier, men på golvet ligger kolbitar utströdda så att de bildar en avlång spelplats i mitten av rummet. När publiken släpps in ligger Teresia Björk hopkrupen på golvet, men snart reser hon sig och dansar barbent och barfota, klädd i en mörkblå, svepande dräkt. Fötterna sätts ner försiktigt, som på glödande kol. Händerna rör sig med knappt synliga, fladdrande små rörelser. Hon förflyttar sig sakta mot åskådarna som samlats vid ena kortsidan och tar ögonkontakt när hon kommer nära. Musiken finns där men hörs nästan inte, det som händer på scenen tar över allt intresse.
Vi får en pratstund strax innan hon ska göra sitt solo. Då berättar Teresia Björk att verket är en hyllning till Per Jonsson.
– Mötet med Per hade stor betydelse för mig som ung dansare. Han var väldigt modern och visade att det fanns flera vägar. Att möta Per och bli sedd av honom var betydelsefullt för mig i en hård och elitistisk dansvärld.
Teresia Björk började sin karriär som klassisk dansare men skolade om sig till modern och samtida dans.
– Jag kände mig inte hemma i den klassiska världen utan gick min egen väg väldigt tidigt. Per var en av inspiratörerna. Jag omskolade mig och fick i princip bygga om kroppen. Det tog sju år. Resultatet blev att min egen kropp fick utrymme och jag kunde använda mitt instrument.
Under karriären har hon varvat dans- och koreografiuppdrag med undervisning, skådespeleri och modelljobb. Samtidigt har hon varit selektiv och bara gjort sådant hon velat göra. Som ensamstående trebarnsmor och konstnär kände hon igen sig i Siri Derkerts levnadsöde vars konstnärskap och liv hon gestaltat i en trilogi av dansföreställningar. Den första, mer generella Without Name kom 2014. Därefter gjorde hon en föreställning om Siri Derkerts tid i Paris, Vi-We-Nous 2016. Den sammanfattande, tredje delen Etsningar hade premiär 2017. Teresia Björk ägnade hela sju år åt att forska, koreografera och dansa på temat Siri Derkert. Projektet resulterade i tre koreografier, ett stort antal föreställningar, en film och en bok. Det avslutades 2019.
– Arbetet med trilogin har varit avgörande för mitt konstnärskap. Siri Derkerts konst och hennes liv har påverkat mig starkt. Hennes konst har bidragit till att tydliggöra min koreografi.
– Hon har också betytt mycket för konsten. Allt hon bidrog med påverkade konstvärlden starkt.
Teresia Björks senaste koreografi, Inre rum, på temat godhet hade premiär på Dansens hus under pandemiåret 2020.
– Mitt signum är väldigt tydligt. Jag jobbar med suggestiv, fysisk och eterisk tolkning av rörelse och använder alltid livemusik. Uttryck och hantverk är viktiga för mig. Dans får vara dans och dans får vara rörlig, säger Teresia Björk.
Det var Agneta Söderqvist, projektledare för Per Jonsson Dance Center (PJDC) som kom med idén att göra en utställning om Teresia Björk. PJDC flyttade till museets lokaler 2020 och är numera ett treårigt utvecklingsprojekt med stöd från Region Gävleborg, Kulturrådet, Carina Ari-stiftelsen och Ljusdals kommun. Målet är att bli ett permanent forskningscenter för dans där danskonstnärer kan ha residens, forska och skapa eget material.
– Vi har fått kostymer, rekvisita, filmmaterial, anteckningar och texter bland annat från Per Jonssons koreografier Nimrud och Schakt. Folk har också hört av sig och skänkt grejor, säger Agneta Söderqvist.
– En del av samlingarna finns på Dansmuseet, men hans familjs önskan är att allt ska hit. Det vill vi också. Skillnaden är att Dansmuseet har många, vi har bara Per Jonsson. Här hamnar han i en kontext som en av de kulturpersoner museet berättar om.
Det finns planer på att bygga studio i anslutning till museet men tills vidare lånar Ljusdals kommun ut sin dansstudio. Residens planeras kunna äga rum 2022.
– Vi samlar till ett bibliotek med danslitteratur och fick veta att det finns en bok om Teresia Björk. Hon hörde av sig och ville komma hit och hälsa på. Det var då idén om en utställning kom upp, säger Agneta Söderqvist.
– Hennes forskning om en konstnär ledde till tre verk och det är så vi vill att det ska fungera.

Karin Kämsby

Fakta
Utställning
Ljusdalsbygdens museum / Per Jonsson Dance Center
Att släppa ytan och våga hitta nakenheten
En utställning om koreografen Teresia Björk
Fotografier, objekt och videoinstallation
9–31 maj 2021

Amorf
Danssolo av och med Teresia Björk
Musik: Martin Landquist
Scenografi: Caroline Romare
Urpremiär den 9 maj 2021
Scen: Ljusdalsbygdens museum

(Amorf (grekiska aʹmorphos ’oformlig’, ’formlös’), formlös, strukturlös)
Källa: Nationalencyklopedin

Bok
Teresia Björk 3 x Derkert
Av Charlotta P. Einarsson
ISBN 978-91-639-8692-5

Fler Nyheter

Annonser