Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Existentiell roadmovie genom varats olidliga lätthet

2021-04-29

Fakta:

Namn: Frozen in Amber
Koreografi: Idé, koreografi, text: Miguel Cortés
Regissör: Textregi och dramaturg: Jörgen Dahlqvist
Musik: Musik, soundscapes: Kent Olofsson
Ensemble: Medverkande: Charlotte Andersson, Miguel Cortés, Emelie Johansson, Kent lofsson
Plats: Teater Bastionen, Malmö
» http://www.bastionen.org/wp_09/

Det börjar med en prolog inför oss åtta utvalda personer i publiken på Teater Garnisonen, ett litet anrikt teaterhus mitt i centrala Malmö. Inledningen blir till ett slags Verfremdung (distansering), som hos Brecht, om vad publiken kan förvänta sig. Frozen in Amber rivstartar med de fyra på scen, två musiker och två dansare eller skådespelare, alla klädda i vita opretentiösa kläder och med stark utstrålning av närvarokänsla.
Kompositören och musikern Kent Olofssons musik och ljudbild skapar speciell, närmast fysisk atmosfär, som dominerar denna scenkonstföreställning, som liksom Olofssons och dansaren och koreografen Miguel Cortés förra samarbete, Vägsjälar (2018) inte har någon traditionell dramaturgi. Det blir till en existentiell road-movie genom varats olidliga lätthet alternativt tyngd eller förgänglighet. Musik, sång, text och dans tar plats på scen med energi, men snart blir det kolsvart på scenen.
Vi i publiken ser knappt musikerna, dansarna skymtar blekt i sina vita kläder, rör sig i långsamma danssteg, utdraget, som i tysk stumfilm, suggestivt, skapar subversiv stämning med sin mjukt utagerande dans.
Musik, ljud och sång tycks tävla med varann där orden oftast förlorar mot musik och ljud, medvetet, vilket gör publiken frågande.
Då ljuset är tillbaka trappas musik, sång och dans upp i tempo, fysiska uttryck och åtbörder. Vita runda lampor bärs in på scen med ljuset skimrande, till ljudet av nedräkning som vore det en rymdfarkost på väg, upp och bort – månne symboliskt.
Frozen in Amber är en egensinnig föreställning som gestaltar tidsandan, med viss ambivalens, liknar ingenting annat och är därför kongenial i vår tid.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser