Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Operan Play laddas med ny urpremiär

2021-04-23

Idag kl 11 är det urpremiär av Operan Plays nya verk Sonatra ett neoklassiskt verk för manliga dansare i koreografi av Joseph Sturdy, till musik av Michael Gordon. Beställningsverket har utvecklats under 2020 och 2021 och skulle egentligengen visas i samband med att Rudolf Nurejevs Svansjön skulle ha blivit en del av Kungliga Balettens repertoar. Denna premiär är just nu uppskjuten, men med anledning av att Svansjön engagerar så många kvinnliga dansare, blev istället Sonatra ett verk för enbart manliga dansare. Följande dansare i Kungliga Baletten ingår i Sonatra: AdiLijang Abudureheman, Tommaso Beneventi, William Dugan, Mackenzie Farquhar, Hampus Gauffin, Daniel Goldsmith, Dawid Kupinski, Calum Lowden, Jérémie Nevea, Samuele Ninci, Erik Rudqvist och Dmitry Zagrebin.
Se vidare www.operanplay.se/performances/balett/

För ett par dagar sedan fick Operan play också ett helt annat betydligt ovanligare innehåll med ett firande av den speciella Världsdagen för kreativitet och innovation den 21 april, om att engagera sig i hållbarhetsfrågor och hur man i klimatkrisens och pandemins tid kan med hjälp av konst och kreativitet arbeta vidare för att hitta hållbara lösningar. En lång rad prominenta personer medverkar i programmet, som tyvärr är på helt och hållet otextad engelska. Man kan verkligen fråga sig varför alla svenskarna i programmet ska behöva uttrycka sig via engelskan. Deras goda tankar hade varit betydligt mer tillgängliga och de hade kommunicerat betydligt bättre på svenska men med engelsk text, åtminstone för flertalet personer i detta program. Det är tragiskt eftersom de flesta människor uttrycker sig betydligt friare och kreativare på sitt modersmål, nu när det faktiskt var kreativiteten som skulle stå i fokus.
www.operanplay.se/performances/samtal/

Fler Nyheter

Annonser