Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Koreografen Liam Scarlett Har plötsligt gått bort, efter upprepade anklagelser om sextrakasserier

2021-04-18

Den internationellt berömde brittiska koreografen Liam Scarlett har gått bort vid endast 35 års ålder. Anledningen till hans död har dock inte avslöjats. Till medierna meddelar Liam Scarletts familj, att ”det är med stor sorg som vi måste berätta om vår älskade Liams alltför tidiga död” (it is with great sadness that we announce the tragic, untimely death of our beloved Liam).
Nyheten om Liam Scarletts död kommer dagen efter, att Den Kongelige Ballet i Köpenhamn beslutat att avbeställa hans balett Frankenstein, som skulle ha haft premiär under den kommande säsongen. Anledningen uppgavs vara att koreografen hade visat mindre god hand med vissa medarbetare än med sitt skickliga koreografiska skapande. Kritiken från medarbetare på Den Kongelige Teater, gällde tiden för 2018 och 2019 då han satte upp sin balett Spar Dame (Spader Dam) i Köpenhamn.
Det är inte bara med Den Kongelige Ballet, som Liam Scarlett hade fått se sina verk avbeställda. Detsamma hände med Queensland Ballet, San Francisco Ballet och med hemmakompaniet Royal Ballet i London. Vid det sistnämnda har Liam Scarlett varit både dansare och koreograf, men han blev alltså avskedad därifrån i fjol.
The Royal Opera House skriver på Twitter: ”Vi är djupt bedrövade över Liam Scarletts död. Våra tankar tankar går till hans vänner och familj under denna sorgliga tid.” (We are deeply saddened to hear the news of Liam Scarlett’s death. Our thoughts are with his friends and family at this very sad time).
Till danska medier säger Det Kongelige Teaters chef, Kasper Holten, att man vid Den Kongelige Ballet ”är djupt berörd av nyheten om nyheden om Liam Scarletts död.”

Torben Kastrup

Se vidare www.theguardian.com/stage/2021/apr/17/former-royal-ballet-choreographer-liam-scarlett-dies-aged-35

Fler Nyheter

Annonser