Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 22 april 2021

Var finns plats för professionell scenisk danskonst i Uppsala kommun?

2021-03-18

Mot bakgrund av att Uppsala Konsert & Kongress nu har ett nytt uppdrag med fokus på musik och avveckling av icke försvarbara projekt med lokala kulturaktörer enligt ekonomiska inkomstkrav mm, har nu K.R.O.P.P projektet och SU-EN Butoh Company informerats om att samarbetet med UKK är avslutat.

De få professionella dansaktörer baserade i Uppsala står nu inför samma situation som innan UKK byggdes. Huset som enligt de politiker och tjänstepersoner som vi under årens lopp satt i långdragna möten med sade, att nu äntligen kommer danskonsten och de lokalt verksamma professionella danskompanierna att få en plats.

Var ska nu danskonsten ta vägen? Var finns en plattform med professionell produktion, effektivt och långsiktigt publikarbete som omfamnar denna fantastiskt kroppsliga, rörliga och gränsöverskridande konstform? Var ska Uppsalapubliken ta vägen för att stilla sin törst av kroppar i rörelse? (Ja, vi vet att de kan resa till Stockholm, då SU-EN Butoh Company ofta gästspelar på Dansens Hus och Joseph Sturdy koreograferar just nu på Kungliga Operan).

SU-EN Butoh Company visar sina sceniska verk på många andra orter i Sverige, men kan inte gästspela på en ordentlig scen i sin egen hemkommun. I Uppsala arbetar vi troget och hittar alternativa samarbetspartners såsom Skrotcentralen i Uppsala, Domkyrkan, det offentliga rummet osv. Men det centrala i vår konstnärliga verksamhet är ju det sceniska som kräver en black box med en ordentlig ljusrigg.

Teater har scener och ett helt hus, musiken har ett helt hus, bildkonsten har platser.
Men var ska danskonsten ta plats?

I ljuset av Uppsala kommuns vision om att bli ”världsbäst” och ansöka om Kulturhuvudstadsåret för 2029 torde alla krafter gå till att skapa ett dynamiskt kulturliv, unikt för kommunen och staden snarare än att marginalisera kraftfulla internationellt lysande förmågor som faktiskt är baserade i kommunen.

SU-EN
Konstnärlig ledare för SU-EN Butoh Company
18 mars, 2021

Fler Debatt & Krönika

Annonser