Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Guldlejon i dans till Germaine Acogny och silver till Oona Doherty

2021-03-01

Germaine Acogny Tilldelas venedigbiennalens guldlejon i dans för sin samlade livsgärning. Samtidigt meddelar La Biennale di Venezia, att dess nya konstnärlige ledare, brittiske Wayne McGregor, har valt att ge Oona Doherty från Nordirland ett silverlejon i dans.
Senegalesiska Germaine Acogny som kallats ”Den moderna afrikanska dansens moder” får sitt guldlejon med motiveringen att: ”Her contribution to the training of young people in performance and choreography alongside the wide dissemination of her work in her country and in the world has made her a major individual force in the development of our art form. Acogny believes in the power of dance to change lives and has been committed to sharing her passion as an act of transformation and regeneration”. (genom sina insatser i utbildningen av ungdomar i performance och koreografi tillsammans med hur hon lyckats sprida sina verk i hemlandet och världen över har hon utgjort en betydelsefull kraft för utvecklingen av konstformen. Acogny delar generöst med sig av sin tro på dansens livsavgörande möjligheter och sitt engagemang för förändring och förnyelse.)
Från 1977 till 1982 var Germaine Acogny konstnärlig ledare för dansskolan Mudra Afrique, grundad av Maurice Béjart samt av presidenten och poeten Léopold Sédar Sénghor. Den dansskola som skulle bli till en modell för hela kontinenten. Det var där Acogny utvecklade sin egen unika teknik och dessutom kom att bli den samtida afrikansk koreografin främsta företrädare.
Via Maurice Béjart till Susanne Linke och Olivier Dubois skapade Acogny olika samarbeten, som än idag utvecklas vidare via skolan École des Sables och dansgruppen Jant-bi – som utgör ett av de stora centrum för samtida dans, som lockar dansare och koreografer från hela Afrika och resten av världen.
Oona Doherty, från Belfast, behandlar i sin dans aktuella teman som könsidentitet och religion, ämnen som inte alltid som står i fokus för den nutida dansen.
“Doherty’s interests, passions and singular outlier instincts – writes McGregor – have never gelled with the establishment dance world. Inspired by club culture and ‘informal’ dancing Doherty has refined her craft through trial and error, her approach unorthodox, creative, raw and brave. What is significant about her work is how it reaches out and speaks to many who would not normally come to the theatre. Her dances communicate across boundaries and demographics in arrows straight to the heart. She has an exceptional gift in working with non – dancers and local communities, often integrating them into her touring productions with great insight and humanity. This award will remind the world that there is no one way to become a great artist. Art sits within you and will always out”.
McGregor menar att Doherty inte har delat sina ämnen, känslor och mer marginella intressen med den etablerade dansvärlden. Doherty har förfinat sitt hantverk genom många konstnärliga försök där hon inspirerats av klubbkultur och ”informell” dans. Hennes arbetssätt är fördomsfritt, kreativt, direkt och modigt. Typiskt för hennes sätt att arbeta är hur hon lyckas nå ut till många som annars inte skulle ha kommit till teatern. Hon berör ända in i märgen ut över alla gränser och ut till alla sociala grupperingar. Hon besitter den enastående förmågan att kunna arbeta med icke-dansare i lokalsamhället. Med sin insiktsfulla medmänskliga förmåga lyckas hon inte sällan lyckas hon få med sig dem i sina verk och på turneer. Priset är ett sätt att visa världen det finns många sätt att utveckla ett stort konstnärsskap. Om du har konsten inom dig, så når den alltid ut”.
De konstnärliga ledarna för Biennale Teatro, teaterdelen av biennalen, Gianni Forte och Stefano Ricci har valt den polske teaterregissören och konstnärliga ledaren för Nowy Teatr i Warsawa, Krzysztof Warlikowski, till mottagare av ett guldlejon för sin samlade konstnärsgärning.
Silverlejonet i teater tilldelas brittiska Spoken Word-poeten Kae Tempest.

Se vidare www.labiennale.org/it

Fler Nyheter

Annonser