Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Allt annat än ”Smashing”

2021-02-24

Fakta:

Namn: Smashing
Ensemble: Av och med: S.O.J. Scenkonstproduktion, Sara Ekman, Jonas Svensson, Ola Simonsson
Plats: Dansstationen, Malmö
» https://www.dansstationen.nu

Dansstationen i Malmö streamade en ny produktion den 22 februari: Smashing. Så lyder titeln på det verk som S.O.J Scenkonstproduktion har skapat tillsammans. Men resultatet är tyvärr allt annat än smashing.
Tre personer gör en 40 minuters dansteater med lite sånginslag kring den vita sporten, tennis. Ett musikkollage ledsagar. En tennismatch kan verkligen ha rätt stora likheter med dans, om man ser till spelarnas individuella rörelsemönster. Men här har man valt att låta de tre aktörerna mestadels röra sig synkront och stelt genom verkets olika delar. Det blir en lång halvtimme, med långsökta sekvenser där olika träningskläders avskalande får markera scenbyten.
Man kan både dyrka och driva med tennis, denna kanske inte längre fullt så upphöjda och ädelt vitklädda sport. S.O.J gör varken eller. Det går också att tolka en sport konstnärligt: salig Svenska Baletten dansade en ”tennis-dans” för hundra år sedan, då ännu inte det fartfyllda var så i ropet för tennisen. Jeux förmedlade med sina tre dansare en ”atmosfär av subtilitet, sensualism och föränderlighet”, skrev Bengt Häger i sin stora boken om danskompaniet. Jeux med koreografi av Jean Börlin gick tillbaka på Nijinskijs koreografi för Ryska Baletten till samma musik av Claude Debussy, men beskrevs som präglad av ett behagfullt innehåll, ”denna ungdomliga charm och denna sprudlande glädje”.
Men Smashing förmedlar inte den minsta charm eller glädje, det är mer som ett uppskruvat mekaniskt spel med tre vuxna motionärer. Nijinskij och Börlin är ju stora och berömda namn, kanske det är orättvist att ens nämna dem? Men om inte charm, danslust och estetiken hos tennisen ryms, om inte en konstnärlig idé ryms, kanske man hade kunnat satsa på en annan sida av sporten: spänning!
Världen är full av entusiaster som älskar tennisen för dess finstilta dramatik – men nej. Smashing är som en taktfast lek i en gympasal och jag frågar mig för vem verket är tänkt? Knappast för barn, möjligen för unga, men jag fruktar att S.O.J inte riktigt tänkt på saken.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser