Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Livestreamat danslandskap med överraskande led-belysta dagrar

2021-02-23

Fakta:

Namn: Remind me I’m not dead
Koreografi: Mari Carasco
Musik: Mikael Karlsson
Ensemble: Skånes Dansteater, Ljusdesign: Mateus Manninen
Plats: Skånes Dansteater, Malmö
» https://www.skanesdansteater.se

Skånes Dansteater livestreamade premiären på Mari Carscos nya verk. Konstigt nog känns det som att vara på plats, nästan. Nog för att pandemin förtjänar vår oro, sorg och leda – men den har också öppnat för en tillgänglighet av kulturlivet som är ny. Samtida dans från ett kompani i landets ena ytterkant, och alla som vill kan se! Skånes Dansteater är ett av Sveriges bästa platser för dans som konstform; det är fint att man inte måste turnera till Stockholm för att finnas, och att man uppenbarligen på premiären hade en publik i många hörn av världen.
Det ser länge ut som improvisationer, med dansarna i varsina rörelsebubblor. Men koreografin övergår i samstämda kårpartier och spänningsfält uppstår. Rörelserna inifrån kropparna och ut, stegen hörbara. Påminn mig om att jag inte är död, titeln på verket, påminner iakttagaren om vår egenartade tid. En och en, och ändå alla som förr och alltid. Hur ensam är egentligen ensamheten om den är delad?
Mikael Karlsson gör sin femte komposition tillsammans med Mari Carasco, men för många är han mest känd som Alexander Ekmans medkreativa musikskapare. Karlsson är en sann transformer och medan dansarna glider mellan solon, duon och tuttin förvandlas musiken från stillsam minim-alism till symfoniska crescendon för att backa tillbaka till rytmiska byggen som smakar Vivaldi.
Allt detta under verkets kanske mest sammanhållande och överraskande del: det suggestiva taket av LED-belysning. Ett innertak belyser allt från ovan och går från rosa skymningstoner till vandrande linjer i svart-vitt. Från dunkel belysning till starkt och klart ljus, från tydlig färg till disigt töcken kring dansarna som, ömsom dansar intensivt som på en utekväll, ömsom går sakta, går, går och knappt märkbart formar två led i stället för en utsplattad röra.
Tio dansare i de svarta herrkostymer som nästan blivit lag inom den samtida dansen för båda könen. Här är de igen; lika lite eller mycket symboliska som ”gubben” på trafikskyltarna. En och ingen, någon. Carascos verk har tidigare varit mer laddade och temperamentsfulla ibland, men, tänker jag mig, i Coronans tid har alla stillnat i begränsade rörelsemönster, måttliga tankemodeller, återhållna cirklar.

Livestreaming av Remind me I’m not dead sker nästa gång Fredag 26 feb kl. 19:00, Tisdag 9 mars kl. 13:00, Söndag 14 mars kl. 18:00, Onsdag 17 mars kl. 19:00 och Torsdag 18 mars kl. 19:00. Se vidare Skånes Dansteaters hemsida.

Margareta Sörenson

Fler Recensioner

Annonser