Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Alexander Ekman får Expressens teaterpris

2021-02-23

Knappt har Danstidningen 1/2021 kommit ut där vi berättar att Alexander Ekman förärats den kungliga medaljen Litteris et Artibus, så får han Expressens teaterpris. Det har tidigare förärats scenkonstnärer som exempelvis Tilde Björfors, Jonas Hassen Khemiri och Alexander Mørk-Eidem, men också ensembler som Turteatern, och under året närmast före Alexander var pristagare samproduktionen mellan Dramaten och Kulturhuset/Stadsteatern av Tennessee Williams Linje Lusta.
Den fina motiveringen är: ”En superstjärna som sätter kroppar och själar i brand på världens finaste dansgolv. Under pandemiåret uppfann denne nyskapande koreograf en egen estetik, född ur nödvändigheten, där skiftet från gammalt till nytt väcker hopp.
Teaterpriset En bit av Georgs hatt 2020 går till Alexander Ekman.”

Och vad betyder det att priset kallas en ”En bit av Georgs hatt”? Jo det handlar förstås om den berömde skådespelaren Georg Rydeberg, men detta anses så självklart att det inte ens förklaras i den fina texten om Alexander Ekman och priset som idag har publicerats på Expressens kultursida:
www.expressen.se/kultur/alexander-ekman-danskonsten-ska-bli-folklig/

En bit av Georgs hatt är ett ärespris och innebär att mottagaren förutom äran mottar en individuellt utformad statyett där konstnären Marie Louise Ekman just utgår från skådespelaren Georg Rydebergs hatt.
Andra kulturella ärespriser som Expressen delar ut är: Spelmannen (musik), Heffaklumpen (barnkultur) Ankan (satir) och Björn Nilsson-priset (kulturjournalistik).

Fler Nyheter

Annonser