Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Festival, Avantgarde 101, startar idag på nätet

2021-02-20

Under en hel vecka sänder Byteatern i Kalmar ut ett spännande program om både historiskt och nutida avantgardistiskt sökande. Festivalen invigs idag kl 14 med Shapes of Sounds av tecknaren Jenny Soep och musikern Alexandra Nilsson som tillsammans improviserar fram ljud och bild i stunden.
Imorgon söndag arrangeras onlinevisning av temautställningen 1920 Galleri 28 i Kalmar.
Den 22 februari blir det föreläsning om Svenska Baletten av Erik Mattsson från Dansmuseet, som står bakom den nuvarande jubileumsutställningen om Svenska Baletten på Dansmuseet.
Även den 23 februari uppmärksammans Svenska Baletten via ett nyuppförande av ett av Svenska balettens verk, Le Tombeau de Couperin av Maurice Ravel, rekonstruerat av Matilda Larsson och stråkkvartetten Camerata Nordica.
Såväl Ryska som Svenska Baletten utmärktes av den viktiga roll som scenografin och bildkonsten spelade i scenkonstens helhet. I festivalen Avantgarde 101 inbjuds deltagarna också till eget skapande den 23-24 februari i form av en krokikurs. Det blir även en balettklass med tidigare ballerinan från Kungliga Operan Pirjo Blomkvist.
Den 25 februari berättar konstvetaren Madelene Gunnarsson om förhållandet mellan mode och konst i sitt föredrag Mode, konst och egna leotards!. Även här är siktet inställt på Svenska Baletten i likhet med den föreläsning som presenteras den 26 februari Musikens utveckling och inspirationav Camerata Nordicas konstnärliga ledare Zéphyrin Rey-Bellet som berättar om kompositörerna i gruppen som kallade sig för Les Six, och tonsatte flera av Svenska Balettens verk.
Den 27 februari avslutas onlinefestivalen om avantgardet med Carolina Jonssons presentation kallad Grand finale – pas de relâche! som bland annat handlar om Svenska Balettens sista verk Relâche.
Det blir även ett uruppförande av dansföreställningen Jack in the Box till musik av av Erik Satie framfört av stråkkvartett med musiker ur Camerata Nordica och dansad av Alexandra Svensson och Simon Rydén.

Se vidare www.byteatern.se

Fler Nyheter

Annonser