Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Salsa för alla, och det kommer en vår

2021-02-08

Peter Helm och Johan Björk driver dansskolan QueerSalsa Stockholm, där dansar alla med alla. Alla lär sig både föra och följa. Begränsande normer har ingen plats när de får bestämma. Fokus på dansens essens och energin i dansglädjen är det som verkligen räknas i Helms och Björks undervisning. Kanske såg du dem virvla förbi i tv-rutan i Talang 2021 i TV4 förra fredagen. Där framträdde de som det första samkönade dansparet i programmets historia.
– I Talang 2021 kommenterade de inte att vi är två män som – för första gången någonsin under elva säsonger – dansar med varandra.
Men vi känner att vi framöver, i TV såväl som i vårt yrkesutövande och privatliv i stort behöver fortsätta diskussionen. Till exempel genom digitala seminarier, om hur vår planet kan bli en plats där även folk som ser sig som kvinnor får föra i pardans, alla får följa oavsett kön. Män, kvinnor och icke-binära får dansa, undervisa och koreografera oavsett dansstil och alla får dansa med vem de vill. Alltid och överallt.

– Och, i just det teveprogrammet ”Talang”, hoppas vi ju att vi får fortsätta göra succé, representera fri dansglädje och inspirera gammal som ung överallt i landet.

De fick stående ovationer av samtliga i salongen, och kom vidare.
Paret har dansat ihop i tio år och fick beröm av juryn för att de utstrålade en sådan ”smittande dansglädje.” Smittospridning av ett annat slag hanterades med handsprit, regelbundna feberkontroller, och rutor för att hålla avstånd bakom kulisserna. Men de fick till sist, och trots allt dansa för en publik, vilket många scenkonstnärer längtar svårt efter i dessa pandemitider. Dansparet arbetar för att den ”friare dansen” ska få mer utrymme, och de vill nå ut till så många som möjligt med sitt budskap, trots kristid.
Deras dansskola är dessvärre stängd på obestämd tid, och den årliga QueerSalsa Festivalen är inställd. Men de undersöker olika digitala lösningar och planerar bland annat för sommarläger och kursstart, så snart det är möjligt.

Johanna Mork

Fler Nyheter

Annonser