Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 02 mars 2021

Det var en gång: Akti Lij!

2021-02-06

I januari var de samiska danskonstnärerna Liv Aira och Marika Renhuvud på residens hos Giron Sámi Teater i Kiruna och vidare pågår nu i februari i samarbete med Norrlandsoperan ett residens i Tärnaby. Föreställningen med premiär där den 27 februari är Liv Airas och Marika Renhuvuds interaktiva koreografi Akti Lij –
lulesamiska för ”Det var en gång” för barn på 4-10 år.

Genom sin scenkonst lyfter Liv Aira sitt lulesamiska ursprung samt den samiska kulturen och Sápmi som helhet.
I fjol besökte Danstidningen premiären av hennes föreställning Ájttega – förfäderna – med premiär på den samiska nationaldagen 6 februari 2020 i Jokkmokk i samband med den berömda marknaden. (Se Danstidningen 2/2020). Den marknad som för första gången i år, den 416:e gången, ges online: se jokkmokksmarknad.se
Liv Aira från Jokkmokk, med lulesamisk bakgrund, inspireras av kulturen, naturen och det arv som hon vill bevara. Men hon arbetar också med ett nytänk om att få leva ut sin kultur. Hon samarbetar ofta med Marika Renhuvud från Idre som både är dansare och koreograf med egen produktion, bland annat med Mannem vuajnah – ser du mig, som hade premiär september 2019 och handlar om identitet och tillhörighet.
Marika Renhuvud deltar även som dansare i Liv Airas föreställning Ájttega, bland andra tillsammans med musikern och jojkaren Elit Telius.
I projektet Akti Lij jobbar Liv och Marika tillsammans både som koreografer och dansare. De har satt ihop ett konstnärligt team på inte mindre än 10 personer, tänk om detta kunde bli en start för ett samiskt danskompani, precis som det redan finns en samisk teater?

Se vidare www.livaira.se
samt www.marikarenhuvud.se

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser