Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Fantomen på operan: Parisoperans Ballet dansar i ett tomt hus

2021-01-29

Parisoperaen, som den 13 december i fjol lancerade sin streamingplattform L’Opéra chez soi med en live streaming af Rudolf Nurejevs version af klassikeren La Bayadère, viser nu ett nytt program, Gala d’ouverture, sammensatt av den konstnäeliga ledanren Aurélie Dupont.
Programmet, som kan streames nu och helt gratis. Det dansas inför tomma läktare och ger prov på en manifestation av pandemien som vår tids stora kris inte bara bara när det gäller folkhälsan, men också inom konsten. Kompaniets knappt 200 dansare och elever framför den traditionella Le Défilé du Ballet iförda ansigtsmasker.

Det är en slående syn att hur de små balettflickorna i vita tutuer med blå bindlar för ansiktena träder fram i rad efter rad i en närapå militäriskt exakt formation. Leden anförs hierarkiskt och åldersmässigt av ensemblens solister och solodansare.

Den traditionsbundna, kraftfulla exercisen av ballettens kolonner till tonerne av Trojanernas marsch från Hector Berlioz opera, har aldrig kunnet läsas klarare som ett trotsigt försvar för konsten, skönheten och normalitet, som paraden av dansare på led som värdigt, allvarligt och målinriktat vandrar från den historiska Foyer de la danse bakom Palais Garniers scen ända fram till proscenium, där de niger eller bugar inför den tomma salongen – och för publiken bakom sina skärmar.

På programmet finns även Victor Gsovskys neoklassiska briljanta pas de deux, Grand pas Classique, som dansas av Valentine Colasante och Hugo Marchand i nya, safirblå kostymer av la Maison Chanel.

Ludmila Pagliero/Mathieu Ganio, Léonore Baulac/Germain Louvet och Alice Renavand/Stéphane Bullion tolkar de tre paren i Jerome Robbins In the Night, medan Parisoperaens nya étoile, Paul Marque, kan upplevas sida vid sida med Pablo Legasa, Amandine Albisson, Ludmila Pagliero och Hannah O’Neill i William Forsythes svindlande pyrotekniska kvintett, The Vertiginous Thrill of Exactitude, till sista satsen av Schuberts 9:e Symfoni.

Alexander Meinertz

chezsoi.operadeparis.fr/videos/gala-ouverture

Fler Nyheter

Annonser