Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Kom och lek teater

2021-01-23

Genom lek ska barn introduceras till balett, orkestermusik, opera och drama. Det är tanken bakom ett nytt upplevelsehus, som Det Kongelige Teater planerar att öppna. Detta nya upplevelseuniversum ska inrättas i Stærekassen (Tillbyggnaden till Det Kongelige Teaters Gamle Scene) där teaterverksamheten tidigare ägde rum.

I upplevelsehuset kommer barn från hela landet(Danmark) att få lära sig mer om scenkonst och klassisk musik, dessutom kommer det att finnas möjligheter till att få titta in bakom kulisserna och få inblick i hur teaterföreställningar blir till och samtidigt stifta bekantskap med många olika konstnärliga hantverk bakom scenen. Visionen är att skapa en plats där barn känner sig välkomna och där de får lust att gå på upptäcksfärd och delta i diverse aktiviteter. Husets målgrupper är barn, familjer, skolklasser och turister.

Målsättningen med upplevelsehuset är att många fler barn från olika miljöer ska få tillgång till teatern och erbjudas upplevelser av klassisk scenkonst. Det ska inte råda någon motsättning mellan utbildning och underhållning eller mellan bredd och djup, heter det i husets idéprogram.

I början av 1990-talet ville Det Kongelige Teater riva ner Stærekassen, men det hela slutade med, att art deco-byggnaden från 1931 blev kulturskyddat, för att kända konstnärer och arkitekter protesterade mot rivningen. Sedan det nya skuespilhuset stod klart 2007, har Stærekassen använts vid sällsynta fall oh den har i det närmaste glömts bort trots sin centrala adress på Kongen Nytorv mitt i Köpenhamn. Denna vilande tillvaro kommer det stora projektet sätta stopp för, och byggnadens vackra intriörer kommer återigen bli tillgängliga för offentligheten.

Fonden Realdania stödjer projektet med 120 miljoner kronor, medan Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet står för ombyggnaden av Stærekassen. Till driften av huset ska Det Kongelige Teater hitta pengar i sin egen budget. Vad detta kommer att innebära för teaterns framtida repertoar och föreställningskvalitet för tiden utvisa. Tidigare har det visat sig, att driften av många fina teaterhus, har varit ett dyrbart nöje för teatern. Operaen på Holmen som är en gåva från Maersk, har blivit en tämligan dyr i drift, vilket har lett till besparingar på andra områden, bland annat i repertoaren.

Om tidsplanen håller, öppnas det nya teaterupplevelsehuset till säsongen 2023/2024, som också är Det Kongelige Teaters 275 års jubiläumssäsong.

Torben Kastrup

Fler Nyheter

Annonser