Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

”Réveillons-nous.” Vakna till kris via dans

2021-01-18

De hör till generationen som vuxit upp och följt ett Parisavtal som misslyckats.
De är unga, kunniga, verbala, och drivna kvinnor som inte väntar på att bjudas in till media. De skapar sina egna plattformar, når långt fler än de kommersiella kanalerna, och de låter sig inte tystas.

Camille Etienne är en av dem, och hon beskrivs ofta som Frankrikes Greta Thunberg.
Thunbergs direkta retorik utan inbäddning: ”Jag vill att ni ska ha panik!” skiljer sig dock delvis åt från Etiennes metod. Etienne använder sig snarare av konstnärliga uttryck som film och dans i natursköna miljöer för att nå ut med sitt budskap: Réveillons-nous. Vakna!
Hon lånar ut sin röst till de forskare som inte har samma breda plattformar, och tackar ja till alla sammanhang där hon kan nå ut till dem som inte är lika välinformerade.
Hon syns i allt från glossiga magasin, tv-soffor, till politiska debatter där hon grillar makthavare om de akuta klimatförändringarna.

Etienne har en master i ekonomi och politik, är uppvuxen i en fransk alpby, och hon söker olika känslomässiga kopplingar till klimatförändringarna för att mana på främst sin generation att agera.
Vi har alla en emotionell koppling till naturen. I hennes eget fall är det de hänförande vackra glaciärerna som kollapsar en efter en, som förankrar henne i kampen.
Kampen som handlar om att hennes generation är den första att uppleva konsekvenserna av klimatförändringarna, och den sista att kunna göra något åt det.

I ett videoklipp producerat för YouTube står hon på en glaciär i -12 grader. Hon spänner blicken i kamerans lins, oss, och talar som om jordens dödsryckningar vibrerade under hennes bara fötter i kylan. Léa Durand dansar i samma film. Hon sjunker ihop, reser sig, sträcker sig efter sina egna händer som tycks föras bort från henne. Videon har setts av miljontals tittare. Budskapet är enkelt, brutalt och framförs delvis genom rörelse, av en rörelse som vägrar att se på. De vill vara del av den grupp som, trots allt, försökte.
En fråga som ekar ut över de vita och smältande glaciärerna är: Vad har människan tillfört jorden?

Johanna Mork

Filmen från alptoppen är textad på engelska: www.youtube.com/watch?v=1Mw5ADaHyFo

För den som talar franska finns många klipp med Camille Etienne, här föreslår hon inför franska arbetsgivare att förkorta arbetstiderna.
www.youtube.com/watch?v=i-hJdihkmMA

Här är ett TED-Talk med Camille Etienne (på franska) om hur globaliseringen påverkar jordbruket och den monokultur som råder:
www.youtube.com/watch?v=4RxqMSlUI80

Fler Nyheter

Annonser