Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Årets sista nummer av Danstidningen ute nu

2020-12-11

Nu kommer årets sista nummre av Danstidningen ut, och där skriver vi att det inte är stängt och släckt överallt, vilket är sant. Men vi påstår också att teaterlivet fortfarande är igång i Köpenhamn, vilket inte stämmer längre, för teatrarna där stängde, efter att vi hade lämnat Danstidningen 6/2020 till tryck. En färskare rapport om läger i Danmark har vi här:
www.danstidningen.se/2020/12/07/det-kongelige-stanger-portarna-men-sylfiden-dansar-vidare-pa-natet/

Innan de danska teatrarna stängde, satt publiken där placerad på varannan plats. På samma sätt var teatrarna organiserade på de höstfestivaler vi rapporterar från i Danstidningen 6/2020. Biennale Danza kunde precis kunde hållas i Venedig i oktober, innan det blev en ny italiensk lockdown. Från Oktoberdans i Bergen rapporterar vår nya norska medarberate Rania Broud på klingande norska. Ett språk lätt att förstå för svenskar eftersom det består av till cirka 90 procent samstämmiga ord, och där översättningar för övrigt kan hittas på nätet.
Det har också förekommit en festival i Söderhamnstrakten i regi av Dansplats Skog med allt från dansbingo för 75 +-åringar till voguing och whaacking workshop med danspedagogen Marvil Iglesias. I Sundsvall har det hållits cirkusfestival med sju inbjudna grupper som gav 12 offentliga föreställningar.
När de flesta teatrar släcker och stänger, kanske vi kan, förutom föreställningar på nätet, också ta en titt i olika nyutkomna böcker. Vi recenserar bland annat Antologi för en flerspråkig scenkonst utgiven av Johanssons Pelargoner och dans, dansgruppen som via hörlurar når ut till våra tio mest vanliga invandrarspråk till barn och ungdomar som vill delta i dansverket Koreografin, som hittills dansats av tusentals barn.
Den som vill förkovra sig på andra sätt, kan också ta del av den genomgång av sceniskt trolleri som Axel Adlercreutz har initierat. Det första avsnittet i förra numret av Danstidningen handlade om falsk förflyttning och den här gången får vi lära oss mer om kamouflage.
Vi får helt enkelt dramatisera våra egna liv, och för den som vill erbjuder vi nyttig och allsidig träning som kan göras i hemmiljö via Tina Hessels omsorgsfulla instruktioner. Vi har nu hunnit fram till den andra texten om träning av ryggen i serien om våra muskler.
Allsidig träning kan också betyda inspiration av helt andra och fysiskt krävande aktiviteter. Dansaren Adam Schütt från Cullberg, en av få fasta moderna dansensembler i Sverige, tränar gärna kroppen via klättring. Det kräver träning ända ut i fingerspetsarna, och kanske framför allt just där, och det gäller att inte överträna. Det blir träning med fantasi i miljöer som utmanar.
Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser