Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Det Kongelige stänger portarna, men Sylfiden dansar vidare på nätet

2020-12-07

Efter att Den Kongelige Ballet lyckats genomföra hälften av höstsäsongen med fysiska föreställningar med bland annat Twyla Tharps Come Fly Away, Gregory Deans Askepot (Askungen) och en ny uppsättning av Sylfiden, visades igår för sista gången för i år Balanchines Nøddeknækkeren, eller Nötknäpparen som vi kallar den, på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.
I ljuset av den stigande smittspridningen i Danmark varslade regeringen i måndags ett återinförande av restriktioner för 38 kommuner, däribland Köpenhamn med kranskommuner. Under torsdagen infördes samma regler för ytterligare 31 kommuner, vilket bland annat innebär att de äldre skolbarnen fråm 5:e klassen och uppåt får digital hemundervsning. I de berörda kommunerna uppmanas både privata och offentliga arbetsplatser att låta så många medarbetare som möjligt att arbeta hemmifrån.
Begränsningen för hur många människor som får mötas är i Danmark 10 människor, men caféer, restauranger, muséer, bibliotek och således även teatrar ska vara stängda för alla arrangemang innomhus.
Det Kongelige Teater började redan under våren en serie av strömningar av arkivinspelningar av teaterns repertoar, bland annat Bournonvilles Et Folkesagn (En Folksägen), Petipas Raymonda och Balanchines Ballo della Regina, och dessa erbjudanden fortsätter och utvidgas nu med strömningar av bland annat Den Kongelige Ballets uppsättning av John Neumeiers Romeo og Julie (Romeo och Julia) och Nikolaj Hübbes seneste uppsättning av Bournonvilles Sylfiden, som nu kan ses under hela december månad.
Som del av den nya finanslagen för 2021, som just har antagits i veckan av Folketinget, har Det Kongelige Teater efter en tioårsperiod av hårda budgetnerskärningar fått ett utökat anslag på totalt knappt 23 miljoner för säsongerna 2021 och 2022, för vilka budgetramen landar på 542 miljoner danska kronor. Som del av avtalet ska Det Kongelige Teater fortsätta med att utöka arbetet med digital förmedling av det kulturförmedlande husets föreställningar under det kommande året.

Sylfiden kan ses på denna länk: kglteater.dk/xtra/forestillinger/forestilling-sylfiden/

Alexander Meinertz

På vår hemsida har vi ovanligt många recensioner av denna uppsättning:
www.danstidningen.se/2020/11/15/sylfiden-tragedin-om-karlekens-mysterium/

www.danstidningen.se/2020/10/29/den-eviga-kampen-mellan-fornuft-och-kansla/

danstidningen.se/2020/10/28/sylfid-berovad-romantiskt-djup-och-strypt-av-i-textilier/

www.danstidningen.se/2020/10/27/drommen-som-brast/

Fler Nyheter

Annonser