Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Lekfullt ABC

2020-11-10

Fakta:

Namn: ABC
Koreografi: Miguel Azcue och Johanna Jonasson
Musik: Johannes Burström
Ensemble: Memory Wax, Dansare: Rumiko Otsuka och Pietro La-Loggia, Ljus: Thomas Dotzler Scenografi och kostym: Malin Kihlberg
Plats: Dansstationen, Malmö
» http://memorywax.com

Två händer sträcks upp genom det vita tältet på Dansstationens stora scengolv, två fötter längre bort, dansarna leker med perspektivet,
som ”förlänger” gestalterna.
Strax springer de två dansarna ut på scen den med stora bokstäver i plast, mjuka som gosedjur, bokstaven E med långa ögonfransar (!) som flirtar med oss i publiken.
Bokstäver av olika form och färg ställs framför publiken av 5-åringar och oss äldre på scengolvet, blir till bra kommunikation mellan dans, bokstäver och publik.
Dansarna gestaltar bokstäverna, frågar publiken: vilken bokstav är det? och 5-åringarna svarar snabbt och korrekt. Man är aldrig så allvarlig som när man leker – och lär sig på ett inspirerande vis.
I slutet av föreställningen stängs alla bokstäver in i ett förråd av genomskinligt tyg, det liknar plötsligt ett abstrakt konstverk medan dansarna skapar nya figurer.
Innan dess har bokstaven M tagit plats på scen vid siden av den kvinnliga dansaren (Rumiko Otsuka) som lutar sig kärleksfullt mot M:et och utbrister: Mamma! och andra M-ord medan publiken reagerar på M-bokstaven, som blir symbolisk.
Typiskt Memory Wax är att ha ett starkt visuellt uttryck och avskalat teatralt rörelsespråk i sitt utforskande av bokstäver och ord, en fantasifull resa genom bokstävernas gränslösa land, där bokstäverna blir till personligheter.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser