Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Kroppens okända världar

2020-11-01

Fakta:

Namn: Your body isn't just you
Koreografi: Av och med: Fia Adler Sandblad, Annika B Lewis, Scenografi: Nonno Nordqvist Ljusdesign: Christofer W Fogelberg
Musik: Ljuddesign: Jonas Franke-Blom
Ensemble: Kassandra produktion och Adas Teater
Plats: Teater Cinnober, Göteborg
» https://adasteater.se/yourbodyisntjustyou/

Föga kunde väl Fia Adler Sandblad och Annika B Lewis ana att det intresse för mikrober som de odlat under flera år skulle resultera i en pandemipremiär, men kändisviruset covid-19 råkar nu vara en av alla de små organismer som kan bli del av våra kroppar. Jag kan inte säga om Your body isn’t just you på Cinnober teater – där Adas teater funnit en tillfällig, coronasäkrare spelplats än den pyttelilla hemmasscenen på Konstepidemin – står på människans eller mikrobernas sida. Det är knappast heller meningen, det är gemenskapen mellan våra kroppar och alla mikrober som bebor dem som Adler Sandblad och Lewis vill undersöka.
Your body isn’t just you har alltså inget med smittsam trendvittring att göra. Snarare är vissa inslag daterade, jag hamnar ömsom i känslan av ungdomliga dramaövningar från 1960-talet, ömsom i senare års vurm för frigörande dans. Men det börjar roligt här och nu. De propert klädda kvinnorna tar av skor och kavaj för att ta till spriten – inte våldsamma alkoholkalas utan infektionsförebyggande tvättning.
Skådespelarna gnuggar ihärdigt både öppna och gömda delar av kroppen innan de sjunker ner i scenografin. Nonno Nordqvist har skapat jätteförstoringar av larvliknande mikrober, precis som jag har sett dem på Lennart Nilssons fotografier tagna med elektronmikroskop. Jonas Franke-Blom skapar en mullrande och omslutande ljuddesign.
Försiktigt börjar de två varelserna röra på sig och snart förkunnar en text att magen ska få prata. Plötsligt minns jag Magnus Härenstams klassiska monolog Verkmästaren i magen.
Här ger sig magkänslan till känna som knarrande jämmer ur struparna på de två skådespelarna. Ohejdade skratt väller också fram. Det är fascinerande stunder som sätter rösten i direktkontakt med våra okända, primitiva delar.
Svårare har jag för när skådespelarna far runt – som mikrober? – med armarna som stereotypa utskott. Eller när de dansar loss i diskoflimmer. Blir det kontakt eller krock mellan människa och mikrober? Texterna bidrar knappast, de illustrerar överpedagogiskt, eller lever i en egen abstraktion.
Fia Adler Sandblad och Annika B Lewis hör till de scenkonstnärer som lägger extra vikt vid de fysiska uttrycken och de har decennier av gemensamma projekt bakom sig. De är trygga i sin rörelsemiljö på scenen, men samförståndet sluter sig också kring Your body isn’t just you som någonting utestängande, internt.

Your body isn’t just you spelas på Teater Cinnober, Göteborg t o m 3 november

Texten är tidigare publicerade i Göteborgs-Posten

Lis Hellström Sveningson

Fler Recensioner

Annonser