Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Magisk rit kring mystiska objekt

2020-10-30

Fakta:

Namn: In the Flesh
Musik: Fabrice Bony Röstkompositioner och röst: SU-EN
Ensemble: SU-EN Butoh, Koreografi och dans: SU-EN Keramikskulptur: Mari Sjövall Anari

På Dansstationens stora scengolv framför den traditionella scenen står sju stengodsskulpturer av Mari Sjövall Anari utställda, fyra stora och tre små i mitten.
De definierar scenrummet med fysiskt utagerande, köttigt kroppsliga, gyllene skimmer över dessa rosa organismer/ inälvor, ut-och invända, som skulle kunna vara ett komprimerat stort hjärta eller hopsmetade knytnävar?
Dessa skinande skulpturer, mjuka med aggressiv undertext, har nog huvudrollen i In the Flesh av Su-En Butoh där relationen mellan dansarens kropp och skulpturerna är grundläggande för denna föreställning.
I början ligger dansaren och koreografen SU-EN i röd klänning på scengolvet bredvid en av de stora skulpturerna med ansiktet insvept i genomskinligt tyg, som vore hon en docka. Stillsamma rörelser i medveten asymmetrisk otakt till den ryckiga ljudbilden, tar sig sittande runt på scenen kring de sju skulpturerna i skimrande guld.
Långt senare tar hon av sig tyget från huvudet, ställer sig stadigt barfota i långsamt rörelsemönster, inåtvänd energi, runt skulpturerna, tycks ibland gömma sig bakom eller vid sidan av dem.
Senare häller hon en vätska över en av skulpturerna, den blir till en spegelblank yta kring skulpturen, nyskapande scenografi, som dansaren uttrycker sig med.
Det långsamma, statuariska blir till gåtfull dans, snart i mörker som SU-EN tillsammans med två dollies /dansare tar plats i och skapar en intensiv stämning, när ljuset sedan faller på en av de små skulpturerna fylls den av mystisk innebörd, medan SU-EN får tiden att stanna. Magiskt.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser