Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Underhållande fysisk minimalism

2020-10-27

Fakta:

Namn: Only Bones
Regissör: Thom Monckton, Regiassistent: Gemma Tweedie
Ensemble: The Kallo Collective: Regi/Medverkande: Thom Monckton, Ljuddesign: Tuomas Norvio
Plats: Sveateatern/Sundsvalls nycirkusfestival 23.10.2020
» https://www.kallocollective.com

Efter en serie mer eller mindre gravallvarliga nycirkusföreställningar överraskar Thom Moncktons soloföreställning Only Bones med att vara genuint rolig. Genren han arbetar i definierar sig som komisk fysisk teater och han själv liksom flera andra i den grupp han ingår i, finländska Kallo Collective, är utbildade på L’Ecole Internationale du Theatre Jacques Lecoq i Paris.
Det börjar med att två fötter i orange strumpor står på en stol. Fötterna är belysta uppifrån av en enda, svag lampa. På golvet nedanför har en orange cirkel målats. Plötsligt är det tre fötter på stolen (tittar man noga är den tredje foten en hand som fått på sig en strumpa och liknar en fot). De tre fötterna bråkar med varandra. Pratar med varandra. Knuffas och trängs. En dovt bultande hjärtrytm följer med i händelseutvecklingen.
En hand lägger sig i konflikten mellan fötterna. Så småningom vidgas synfältet och kroppen som hänger ihop händerna och fötterna uppenbarar sig. Huvudet syns inte. Kroppen är klädd i träningsoverall. Hen rör händer och armar med fiskstimsliknande rörelser. Även kroppen rör sig, svagt och elastiskt. Ansiktet är dolt av lampan. Ljuset blir blått. Den dova hjärtrytmen fortsätter att slå.
Plötsligt ser vi hela mannen men han har inget huvud. Han letar sitt huvud. Så drar han av sig tröjan och hittar huvudet, men när han försöker få upp det där det ska sitta ramlar det bara ner. Så här håller han på, kroppsdel efter kroppsdel förlorar styrseln. Tungan åker ut. Han stoppar in den men den åker ut igen. Leendet fastnar i ett felaktigt läge. Han börjar kommunicera med ljud och härmar ljud från publiken. Den hålls i ett järngrepp, det här liknar ingenting och ingen vet vad som kommer härnäst.
Only Bones spelas i olika versioner av flera olika artister i Kallo Collective. Den version som visades under Sundsvalls Nycirkusfestival var Only Bones v1.0. Projektet utgår från en idé om att låta olika artister göra en serie soloföreställningar i genren minimalistisk fysisk teater. Endast ett ljus får användas, ingen text, ingen berättelse och så lite rekvisita och dekor som möjligt. Av den här föreställningen att döma har projektet lyckats.
Tyvärr var det dålig kontroll på coronadistanseringen i teaterlokalen, det var mindre än en meter mellan sittplatserna och folk grötade ihop sig när de skulle gå ut från föreställningen liksom i foajén.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser