Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Stark cirkusföreställning med fantastiska artister

2020-10-27

Fakta:

Namn: Outlines
Musik: Levande musik av och med Mikaela Hansson
Ensemble: Face First Cirkus Company, Medverkande: Manda Rydman, Oscar Karlsson, Anton Graaf, Sarah Lett, Gustaf Rosell, Ljusdesign: Hannele Philipson
Plats: Sundsvalls Teater/Sundsvalls Nycirkusfestival 21.10.2020
» https://www.facefirstcompany.com/

Outlines (konturer) är en stark nycirkusföreställning där fantastiska artister framträder i en mjuk och avspänd atmosfär. Ibland är det lite småroligt, ibland andlöst hissnande och vackert, mellan varven avväpnande opretentiöst. Som åskådare är det bara att luta sig tillbaka och njuta.
På scenen står vita lådor och skärmar tillsynes staplade huller om buller. Till vänster finns en plats för musikern Mikaela Hansson vars musik och sång har en bärande funktion genom hela föreställningen. I fonden hänger rektangulära ljusa plattor, också lite hur som helst. Liknande plattor ligger på scengolvet. Korta lysrör markerar konturer i scenografin.
Det hörs fågelkvitter. Någon kommer upp bakom lådorna. Mikaela Hansson, i orange klänning, börjar spela. Flera kommer in. De gör en vackert koreograferad, dansant och rytmisk akrobatik nära golvet. I vissa situationer gör de tvärtom mot för vad som är brukligt, kvinna lyfter man eller man stod står på kvinnas axlar. Trtroligtvis i en ambition att bryta mot invanda könsroller.
Det är dags för Sarah Lett och hennes cyr-ring (roue cyr). Hon snurrar runt, släpper taget med fötterna, snurrar snabbare, närmar sig golvet, kommer upp igen, flyger i ringen. Det är så skickligt utfört att det inte längre handlar om prestation, det är någon form av poesi.
Samtidigt som det pågår reser sig någon sakta upp bakom en låda, för att lika långsamt vända neråt igen. Det upprepas gång på gång.
Stativ för handstående plockas fram. Hela ensemblen om fem cirkusartister och musiker finns på scenen. Mer akrobatik, återigen står en man på en kvinnas axlar. Anton Graaf, akrobat men också ensemblens lustigkurre, bär in ett löpband och börjar gå på det. Ibland går han baklänges. Gustaf Rosell ska jonglera men blir hela tiden avbruten. Till slut tappar han byxorna men fortsätter ändå, vill klara sju käglor, ivrigt påhejad av de andra. Eller är det de andra som vill det? Han kanske inte bryr sig.
Det är någonting fragmentariskt och mycket tilltalande över föreställningen. Saker och ting händer oväntat, som av en slump. Artisterna befinner sig på en så hög nivå att det ser ut som att de inte behöver anstränga sig.
Efter paus har ensemblen spritt ut sig på scenen som efter ett party, de hänger omkring, sitter, ligger. Någon kastar kniv. En kvinna städar undan tomflaskor. En annan balanserar på dem. Sedan är det bara Manda Rydman i en flygring och Mikaela Hansson på pianomusik kvar. Det är hissnande och vackert, kan inte bli bättre.
I en följande scen står alla fem på rad och jonglerar med bollar. Bollarna rör sig smeksamt, sakta, nästan magiskt över deras armar. Ensemblen samarbetar med koncentrerad precision. Samma precision återkommer i numret med hoppbräda då Anton Graaf och Oscar Karlsson flyger i luften. Hela truppen är med och håller koll på att allt går som det ska. Till och med plattorna på fondväggen börjar gunga, nu belysta i olika färger
I en tidigare mer ironisk scen gör Anton Graaf och Oscar Karlsson ett akrobatiskt nummer samtidigt som Manda Rydman och Sara Leth står på ett podium bakom och kommenterar och avbryter. De tittar inte utan pratar om annat när killarna gör sina konster. Det ska föreställa någon form av audition. Killarna uppmanas att klä av sig tröjorna, släppa ut håret med mera, något som annars kvinnliga artister säkert får höra. Hela dialogen förs på engelska. Överhuvudtaget är allt tal i föreställningen på engelska, vilket känns absurt när både artister och publik är svenskspråkiga.
Outlines framfördes under 2019 i en 60 minuter lång version. Under residens i Gävle i september har den gjorts om till helaftonsföreställning. Den längre versionen av föreställningen hade premiär på Gävle teater den 6 september i år under Gävles cirkusvecka, cirkus2020.

Kommande föreställningar av Outlines äger rum den 6–8 november i Ytterjärna kulturhus

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser