Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Lekfull introduktion till samiskan

2020-10-27

Fakta:

Namn: Gïelecirkus – Språkcirkus
Författare: Av: Patricia Fjellgren, Siri Hamari och Erik Rosales
Ensemble: Giron Sámi Teáhter med Patricia Fjellgren, Rasmus Wurm och Ylva Gustafsson
Plats: Konsertteatern/Sundsvalls nycirkusfestival 21.10.2020
» https://entresundsvall.se/paketarrangemang/nycirkusfestival-17-20-oktober/

I den underbart charmiga föreställningen Språkcirkus gör Giron Sámi Teáhter det möjligt för samiska barn, som kanske inte talar samiska, att närma sig språket på ett lekfullt sätt. I föreställningen används ingen svenska, däremot nord- och sydsamiska, tyska med mera.
Föreställningen ges i en mindre lokal under Sundsvalls nycirkusfestival. I den fåtaliga publiken finns barn, föräldrar och andra intresserade vuxna. Scenografin består av ett stort campingtält som dekorerats i cirkusstil. Det står längst in på spelplatsen och används för entréer, sortier och förvaring av teknik och rekvisita. Hela föreställningen spelas i allmänljus.
Tältet skakar till, någonting händer. Föreställningens tre medverkande, klädda i vita fuskpälsjackor, kommer ut genom tältöppningen och utför en enkel men vältajmad dans. De drar ut någonting som mest liknar ett långt måttband på golvet, med vars hjälp de förflyttar sig till olika länder där de smakar på språket och maten.
Så åker pälsjackorna av och de glittriga, grönskimrande kostymerna avslöjas. De tre medverkande – den klassiske varietéartisten Rasmus Wurm, skådespelerskan Ylva Gustafsson (kan ses i Sameblod) och språkkonsulten med mera Patricia Fjellgren – gör solonummer. Grönhårige Rasmus Wurm talar tyska och får fram käglor som han jonglerar med, mer lekfullt än prestationsinriktat. Ylva Gustafsson tappar sin hårpostisch och använder den till att gå in i olika karaktärer. Allra roligast är hon som människoätande norskt troll. Patricia Fjällgren gör hokus pokus med röda lösnäsebollar i en papperspåse.
I en resväska full med trolleri hittar de en mätare av något slag och då mäter de allt och alla. En man och en flicka ur publiken dras upp på scenen. Det skramlar till i tältet igen och det blir tomt på spelplatsen. In kommer nu inte hästar men väl renar, konstruerade som käpphästar. De paraderar runt som i en manege och föreställningen är slut. Som avslutning bjuds barnen i publiken in att prova på olika cirkustekniker.
Det går utmärkt att förstå och hänga med i den 30 minuter långa föreställningen utan att kunna samiska. Den hade premiär 2018 med stöd från Nordiska ministerrådet.

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser