Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 30 mars 2023

Elever på Södra Latin sätter igång ladsomfattande protester mot den stränga nerstängningen av kulturlivet

2020-10-22

Idag kommer danselever från Södra Latins gymnasium, men också många andra verksamma inom kulturlivet på andra platser i landet att demonstrera för kulturen och danslivet. Iförda rött demonstrerar de på centrala platser mot den stränga och oroväckande nerstängningen av kulturlivet.
Manifestationen, som snarare ska vara stillastående, och inte dansant, kommer i Stockholm att äga rum kl 16.30-17.30 längs Drottninggatan från Stadsteaterns Klarascen fram till kvarteren parallella med Sergels torg.
I övriga världen har teaterlivet drabbats så hår och långvarigt på många platser, men oftast anpassas nerstängningen och coronarestriktionerna i förhållande till spelplatsers och teatrars storlekar. Bara i Sverige är 50 personer i publiken maxgränsen för föreställningar, oavsett teaterns storlek och utformning. På Operan i Stockholm har det exempelvis medfört att inte ens första, andra och tredje raderna utnyttjas. Här kunde ytterligare, åtminstone 50 personer till ha placerats på varje våningsplan. In- och utträde sker via skilda trapphus, brandmyndigheterna har redan sett till att teaterbesökare har gott om plats för utrymning. Men den obegripliga 50-personersregeln hindrar människor tillträde till det levande kulturlivet i en tid när upplevelser av det slaget behövs med än någonsin. Alla behöver vi både röd och rosor, något som Södra Latins elever vill betona, i sin kamp för kulturen och för sin kommande framtid, eller som de själva säger i sitt kulturmanifest:

#Will We Make Events? Manifestation för kulturen

Inga pengar, ingen publik och inga utbildade utövare – kulturen är på väg att dö ut och med den vår framtid. Vi är en grupp danselever som studerar vid Södra Latins Gymnasium och vi är oroliga för den rådande situationen i Kulturbranschen.

För att belysa samhällsproblemet och visa vår solidaritet med rörelsen Red Alert kommer vi att hålla en fredlig på publik plats i vår stad. På plats kommer vi att ha på oss röda tröjor och informera om situationen för atta förbipasserande. Hjälp oss med detta!
Självklart håller vi oss till folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller 2 meters avstånd.
Följ oss på sociala medier, anmäl er i eventet på Facebook och kämpa för kulturen.

möt en av de demonstrerande gymnasieeleverna i tv4:s nyhetsmorgon: www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/idag-står-dansarna-stilla-i-manifestation-jag-är-orolig-13298547

Fler Nyheter

Annonser