Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 24 mars 2023

Daae och Nordahls sökande efter de ultimata virala rörelserna

2020-10-14

Fakta:

Namn: The Viral Dance,
Koreografi: Ludvig Daae, Joanna Nordahl
Musik: William Rickman
Ensemble: Dansare: Ludvig Daae, Joanna Nordahl, Scenografi, ljusdesign Chrisander Brun , Kostym: Tove Berglund
Plats: gästspel på Dansstationen i Malmö
» http://dansstationen.nu/sv/hem/

The Viral Dance startar som en konstutställning där bilder och annat som laddats ner från internet ställs ut i fysisk form, som självlysande kedjor, teckningar, mattor, tyg med mera, en utställning som producerats av Chrisander Brun, scenograf och ljusdesigner.
Publiken går runt på Dansstationens scengolv nedanför den traditionella scenen och tar del av utställningen i diskussion
med dansarna och medarbetarna.
En ovanlig början på en dansföreställning där konsten snabbt förvandlas till scenografi i The Viral Dance som bygger på duon Daae och Nordahls sökande efter viral dans, med resultat att de matat in 250 virala danser i ett dansprogram som studerar rörelsemönster och vilka som blivit mest populära. Därigenom lärde sig systemet att simulera en viral dans, skapa en ny koreografi, den första AI- genererade
virala dansen.
Den tar plats på Dansstationens scengolv där publiken sitter på golvet runtomkring, som en arenascen, med Ludvig Daae och Joanna Nordahl i ständigt pågående duetter, delat med sig själva som digitala avatarer (som ett slags research).
Dansarna i vita scenkläder rör sig medvetet repetitivt med kaxig lekfullhet, handen vid örat som man håller i en mobiltelefon, ögonkontakt med publiken, nära. (Tvärtemot Skånes Dansteaters Transit på Malmö Opera med allt på avstånd mellan scen och salong.)
Snart byter dansarna temperament, mörka stråk drar över scenen, ett slags segel faller ner och dansarna sitter på scengolvet med varsin självlysande kedja, ljus i mörkret eller en boja.
På seglet som blir till vita duken på bio sveper videobilder av avatarer, egendomliga gestalter, flaxande filmklipp mellan saga och skräckfilm, om och om igen.
Dansarna lägger sig ner, drar av någonting som liknar hud från den andres ansikte, med emfas.
Föreställningen avslutas med samma repetitiva dans som i början, nu i svarta scenkläder. Publiken uppmanas komma upp på scen, medan en avatar avslutar den berättelse om vävningens historia som inledde The Viral Dance med fortsättningen om uppfinningen av den första datorn.
Historien hör ihop i denna första ultimata virala dansen,120 minuter lång.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser