Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Norrdans larmar om klimatet

2020-10-07

Fakta:

Namn: Our house is on fire
Koreografi: Koreografi och kostym: Nicole Beutler
Regissör: Dramaturg: Igor Dobričić
Filmare: Scen-, video- och ljusdesign: Erno Aaltonen
Musik: Gary Sheperd
Ensemble: Norrdans,Dansare: Rebecka Berchtold, Sam Huczkowski, Jade Stenhuijs, Nastia Ivanova, Seung Hwan Lee, Chang Leo Liu, Jonathan Starr, Alban Ovanessian, Malika Ali
Plats: Världspremiär: 3 oktober 2020 på Härnösands Teater

Gör något nu! Så skulle budskapet i Norrdans och Nicole Beutler Projects föreställning Our house is on fire kunna sammanfattas. I den förmedlas Greta Thunbergs budskap så rakt på sak och så kraftfullt som det bara är möjligt.
När föreställningen börjar projiceras texten OUR HOUSE i enorma vita bokstäver mot röd bakgrund på en rektangulär projektionsduk. Framför den ligger en självlysande ramp. Spelplatsen utgörs av det långsmala utrymmet mellan scenkanten och projektionsduken.
Dansarna droppar in en efter en, iförda orangefärgade skyddsdräkter, liknande de som sjukvårdspersonal använder i arbete med Covid-19-patienter. De går fram till scenkanten. Bara står där. Allmänljuset släcks ner. En morsesignal börjar knattra om och om igen, ihärdigt och rytmiskt. Ljuset blinkar i takt med signalen. Dansarna går upp på rampen och bildar en cirkel. Vänder sig sedan mot publiken, står på rad. Börjar signalera morse med armarna. Gesterna blir större och större. Till slut skriver de orden med sina kroppar: Our house is on fire. Larmet går.
I nästa avsnitt åker skyddskläderna av. På skärmen projiceras bilder av milsvida skogar, industrier, städer. Dansarna, nu i vardagskläder, bygger återigen orden med sina kroppar: Our house is on fire. De går sakta ur positionerna och rör sig flytande fram till nästa ord. Musiken är dov och dunkande. En kvinna med megafon ligger på golvet. Hon vrider sig i plågor och talar om sitt fusk med sopsorteringen och att hon kunde ha tagit tåget. Bokstavskombinationerna faller samman, dansarna krälar och rullar, musiken brakar ihop. Publiken inbjuds att delta i en flygtur i klimatkrisens spår, utrustade med vegosnacks och syrgasmasker.
Dansarna slåss om en plastboll föreställande jorden. Det liknar mänsklighetens beteende. Stroboskopet blinkar och musiken trummar i samma takt.
När scenen åter töms på folk projiceras snabba, panikframkallande animationer på duken. Dansarna kommer in i kroppsstrumpor som täcker huvuden och ansikten. För den som såg konstinstallationen Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen 1897 på Verket i Avesta i somras är gestalterna välbekanta. Det är samma hermafroditiska människohybrider som möter oss här, en annan sort, mer djuriska än vi och närmare naturen. Ackompanjerade av science fiction- och undervattensmusik talar de med tecken och bokstaverar budskapet med sina kroppar. Till slut drar de av sig huvorna och dansarna i den internationellt sammansatta ensemblen talar till publiken på sina egna modersmål: ”Fixa det här, det är upp till dej och mej”.
Föreställningen är oupphörligt engagerande och konstnärligt i framkant genom sina innovativa och kraftfulla uttryck. Det är också glädjande den så konsekvent tar itu med klimatkrisen och gör den till en överlevnadsfråga. Det är en politisk föreställning, men ändå inte agitprop, den gör det rent fysiskt, dansarnas insatser får budskapet att kännas i kroppen. Visuellt sker det med animationer och de uttrycksfulla kostymerna. Också musiken bidrar till den massiva upplevelsen genom att uttrycka känslor och ständigt variera de ihärdigt rytmiska ljudmattorna.
Språket är ett problem i uppsättningen. Alla är inte stjärnor på engelska och ofta dränks texterna av andra ljud. Budskapet går nog fram ändå, på andra sätt än genom ord, men kanske vore en lösning att erbjuda publiken textutskrifter.
Koreografen Nicole Beutler är baserad i Nederländerna och föreställningen är en samproduktion mellan hennes kompani Nicole Beutler Projects och Norrdans.

Kommande föreställningar av Our House is on Fire: 7.10 Sundsvalls Teater, 10.10 Storsjöteatern, Östersund, 14.10 Kramfors Teater, 15.10 Hullsta Gård, Sollefteå, 19.10 Kulturens Hus, Luleå, 21.10 Haparanda Folkets Hus, 27.10 Kulturhuset Dieselverkstaden, Nacka, 1.11 Norrlandsoperan, Umeå, 3.11 Nordanåteatern, Skellefteå, 5.11 Christinasalen, Piteå, 10.11 Kalix Folkets Hus, 16.11 Kiruna Folkets Hus, 19.11 Medborgarhuset, Aspen, Lycksele

Karin Kämsby

Fler Recensioner

Annonser