Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 19 juli 2024

Passionerad dans och strömmar av tårar

2020-09-27

Fakta:

Namn: Den Vildeste Danser
Plats: https://play.tv2.dk

Den dansglada publiken, som har saknat underhållande dansföreställningar under Corona-nerstängningen, har under de senaste åtta fredagarna kunnat följa intressanta dansare och se medryckande koreografi i det danska TV2-programmet Den Vildeste Danser (Den vildaste dansaren). Programmets koncept kommer från den brittiska tv-showen The Greatest Dancer, som sändes för första gången på BBC under våren 2019. I tv-programmet har man således letat efter Danmarks häftigaste dansare eller dansgrupper som till sist kårades efter att tittarna hade röstat, och alla sms-röster hade räknats.
I de första fyra programmen hölls det audition bakom en en vägg av speglar och från dem kunde de förhoppningsfulla dansarna varken se domare eller salongens publik. Men om mer än 75 procent av publiken “likade” dansen, öppnades spegelväggen och dansarna fick chansen att gå vidare i tävlingen. De tre domarna, Mille Gori, Sonny Fredie-Pedersen och Silas Holst, hade var sitt green card, som de hade möjligheter att dela ut och därmed skicka en dansare eller dansgrupp direkt vidare till den första liveshowen. Härmed fick balettdansaren James Rooney från Tivoli Balletten, streetdansarna Robotdrengene kända från Steen Koernes föreställningar samt de mer okända showdansarna Shinecrew strax möjligheter att gå videre.
På tv är vi vana vid att se den ena talangshowen efter den andra och vi har kanske även blivit lite trötta av konceptet med att välja den bästa sångaren dansaren, designern, målaren, makeup-artisten eller vilken genre som nu gäller. Likväl har programmet Den Vildeste Danser åstadkommit något speciellt, och det finns olika anledningar till detta. Först och främst har det funnits plats för alla: amatörer och professionella, gamla och unga, tjocka och smala, friska och handikappade. Dessutom har det också funnits utrymme för alla möjliga stilarter, allt från sportdans till street, Bollywood till balett, modern dance till disco. Programmet har helt enkelt varit en ögonöppnare för att dans kan vara många ting, och alla kan uttrycka sig via dans. Och publiken har varit öppen och tagit de många olika stilarterna och dansarna till sig, trots att de inte alltid lever upp till idealbilden av en typisk dansare med en perfekt vältränad kropp.
Upprepade gånger genom programmen har publiken, domarna och undertecknad blivit förförd och berörd av dansare som har givit sig musiken hän och berättat gripande historier eller visat deras innersta känslor genom sin dans. Vi har berörts av Malene, som saknar en hand, och Ciara, som stammar, men som kan uttrycka sig fritt i dans. Vi har imponerats av Bonzo och Käthe på respektive 88 och 76, som dansar en kärleksfull duett till musiken från Dirty Dancing. Vi har också charmerats av Morten med Downs syndrom, när han lever ut sin inre Michael Jackson på scenen.
Domarna, Mille Gori, Sonny Fredie-Pedersen och Silas Holst, har under loppet av sändningarna gråtit floder av tårer över de passionerade och personliga dansprestationerna. De har hyllat det märkliga och annorlunda, men samtidigt har de också varit ganska förutsägbara och konservativa, när de valde ut dansare till de olika teamen, som de skulle föra vidare och coacha till liveshows. Här valde de tre domarna uteslutande säkra kort, för i den situationen uppdagades den inbördes konkurrensen dem emellan. De ville självklart bli danskaptener för mesta möjliga dansare i finalen och även gärna för den utvalda vinnaren. Konkurrensen mellan de tre domarna hotade att ta överhanden och minska intresset för själva dansen, och iskylan mellan Mille Gori och Silas Holst kändes tydligt.
Lyckligtvis blev finalen i fredags en dansfest, där domarens interna konkurens och stridigheter var glömda – eller kanske bara gömda. Endast publiken fick rösta och avgöra vem som skulle vinna priset på 100.000 kronor samt en gästspelet i det populära tv-programmet Vild med dans (Let’s Dance). Finalen blev också festlig, för att de tre domarna själva skulle dansa. I första delen av finalen intog de nämligen själva scenen tillsammans med sina dansare och gav järnet. Här blev Mille Gori och hennes dansare bortsorterade av tv-tittarna, kanske för att de inte visade samma bredd som de övriga dansarna. Sonny Fredie-Pedersen visade däremot i sin medryckande dans och koreografi, varför han har gjort stjärnkarriär i Los Angeles. Och Silas Holst visade varför han är den mest vinnande professionella dansaren i Vild med dans (Let’s Dance).
På TV2 Play kan man både se eller återse, vilka tittarna valde som den vildaste dansaren. Blev det kanske showdansarna i Champions League Family, som genom alla liveshows har fått flest röster av publiken i salongen, eller blev det de uttrycksfulla och historieberättande moderna dansarna i gruppen Twenty eller den endast 11-åriga Olivia med sin akrobatiska dans slog dem alla?

FAKTA

TV2 Play

Torben Kastrup

Fler Recensioner

Annonser