Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Hem ljuva hem

2020-09-12

Fakta:

Namn: Corpus Episodes: Home #1
Koreografi: Kristin Ryg Helgebostad
Ensemble: Corpus
Plats: A-Salen, Det Kongelige Teater, Köpenhamn
» https://kglteater.dk

När Den Kongelige Ballet år 2012 etablerade kompaniet Corpus för konstnärlig vidareutveckling, var det ett kompani i kompaniet bestående av dansare från Den Kongelige. Ballet. Men sedan 2017 har Corpus med Tim Matiakis som konstnärlig ledare varit ett litet autonomt kompani (men fortfarande i Den Kongelige Ballets regi) med såväl klassiskt tränade som moderna dansare. Syftet har varit att utforska nya dansformer och relationer till publiken.
I augusti offentliggjordes att Corpus i och med slutet av 2021 avslutar verksamheten för att istället ge stafetten vidare till nya koreografiska innovationsprojekt inom Den Kongelige Ballet. Men fram till dess fortsätter kompaniet sina planerade projekt.
Höstsäsongen 2020 har Corpus nu initierat en ny kreation av den norska koreografen Kristin Ryg Helgebostad, som 2019 tillsammans med det danska rockbandet Baby in Vain skapade det super energiska och närapå extatiska danskonsert-verket The Real Raw till Corpus. The Real Raw blev till en stor hit blandt den yngre publiken när den uppfördes i A-salen på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, likaså när det gavs samma år på Roskildefestivalen.
Kirstin Ryg Helgebostads nya verk Corpus Episodes: Home #1 har skapats i samarbete med Corpus fem skickliga dansare på cirka två veckor och har i sitt sätt att använda objekt, ljud, ljus och tal en prägel av såväl performance som dansteater.
Lampskärmar och stolar som svävar över den stora cirkelformade mattan på golvat, som publiken sitter runt, ger strax associationer till ordet ”hem” i betydelsen bostad. Men samma begrepp kan även i abstrakt mening syfta på att lyckas avsluta något. På samma sätt som ett hem är ett ställe där man finner ro, så som vi hör när dansaren Alexander Stæger slutligen sjunger den välkända danska visan: Solen er så rød mor. Och när en massa små ljus tänds över scenen som en stjärnhimmel, får hem en större global betydelse.
Det finns på det hela taget gott om fina sätt att använda ljus och andra effekter för att skapa illusioner på scenen. Bland annat i stil med Black Light Theatre när dansarna iförda helt vita kläder och vita peruker belysta med UV-ljus ligger och rör sig på stora glasklara bollar och ser ut som om de dansar och svävar fritt i luften.
Verket innehåller även fint samspel mellan ljud och rörelse, bland annat när dansarna på ett rytmiskt vis använder olika slags föremål som exempelvis de stora bollarna.
En av föreställningens höjdpunkter är när Marco Høsts utrustad med maracas i både händer och på skorna dansar ett lustigt rytmiskt solo med hopp och höga benlyft.
Auditivt kommer det också massor av ljud från de tre kvinnliga dansarna (Hazuki Kojima, Alma Toaspern och Louella My Hogan), som både talar och efterliknar elektroniska ljud och djurläten.
Den röda tråden till begreppet hem är inte hela tiden klar, men den bildrika Corpus Episodes: Home #1 bjuder på underfundiga inslag och är en föreställning full av ”hittepåsamhet”.

Vibeke Wern

Fler Recensioner

Annonser