Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Paul Lightfoot tillägnar sin avlidne far som dog i pandemin, den nya filmen Unspoken.

2020-08-31

Den engelske koreografen Paul Lightfoot, som nyligen slutat som konstnärlig ledare för Nederlands Dans Theater, har haft pandemiens konsekvenser nära inpå livet. Hans far blev i april inlagd på ett sjukhus i England, där Paul Lightfoot och hans familj på grund av covid-19 inte ens hade möjligheter att ta farväl när fadern låg för döden.
Som en hyllning till sin far och alla de, som har påverkats av pandemin, har Paul Lightfoot nu tillsammans med filmregissören William Armstrong gjort den drygt sju minuter långa filmen Unspoken(Outtalat) med dansaren Sebastian Haynes, som är före detta dansare i Den Kongelige Ballet i Köpenhamn och Nederlands Dans Theater.
Genom tillfälligheternas spel råkade Paul Lightfoot få dagar efter faderns död komma i kontakt med William Armstrong på Instagram, där de två konstnärerna inledde en dialog om, hur man kunde berätta en historia om vilka effekter pandemien har haft i världen. Med förlusten av fadern blev filmprojektet för Paul Lightfoot både ett sätt att sörja och en kreation av något vackert som ersättning för det, han hade mist.
Från sitt hem i Holland började Paul Lightfoot via datorn skapa koreografin till Sebastian Haynes, som har sin bas i Danmark. William Armstrong, som är född i Botswana, men bor i Köpenhamn, filmade under sex veckor alla repetitioner och samtal via datorn mellan koreografen och dansaren, så att de kunde användas i filmen. Den danske kompositören och pianisten Alexander McKenzie blev under ett tidigt skede även knuten till projektet, så han kunde skapa originalmusik till Unspoken.
Den sista föreställningen av solot spelades in i den stora Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i Köpenhamn, där alla konstnärerna för tillfället hade samlats. Unspoken är inte bara en hyllning till en avliden far och en transformation av känslor till ett fysiskt uttryck, men också ett bevis på de kreative möjligheter som även finns under corona-tiden.

Filmen kan ses på linket her: unspokenfilm.com

Vibeke Wern

Fler Nyheter

Annonser