Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Tanz im August festivalen som trots allt äger rum, men i en annorlunda och covidsäkrad form

2020-08-13

Nästan alla sommarfestivaler och många av höstfestivalerna har ställts in. Hittills har vi endast här från webben berättat om att festivalen i Santarchangelo har ägt rum i reducerad form i mitten av juli. Berlins stora festival för nutida dans och performance Tanz im August har nu släppt programmet för sin Special Edition 2020 som faktiskt äger rum 21-30 augusti!
Det blir dock inga vanliga dansföreställningar från de olika scenerna i Berlin, det blir visserligen streaming både av danskonst som äger rum utomhus samt filmer som vi alla kommer att kunna se helt gratis varhelst vi befinner oss. Från och med 21-30 augusti pågår alltså denna coronasäkrade version av Tanz im August som i sitt eget pressmeddelande skriver: ”brings together a wide range of voices from the international contemporary dance world both online and outdoor” (sammanför ett vitt fält av röster från den internationella dansvärlden både via nätet och under bar himmel).
Just betoningen på röster och diskussioner är framträdande i programmet, eftersom digitala konferenser kommer att streamas, exempelvis med Zürcher Theater Spektakel (www.theaterspektakel.ch) som även kommer att visa två utomhusföreställningar i Berlin.
I online-delen av årets festival finns ett så kallat Meet the Artist-program om de konstnärers arbete, vars föreställningar fick ställas in under årets Tanz im August. Under diskussioner kommer vi istället kunna lyssna till konstnärer som Jaamil Olawale Kosoko, Ayelen Parolin, Arkadi Zaides, Faye Driscoll, Louise Lecavalier, Stephanie Thiersch och Jacob Wren (PME-ART), i likhet med kvinnliga konstnärer från Berlins urbana scen som är en del av det treåriga projektet Urban Feminism.
Det handlar om att hitta nya perspektiv och kritiska förhållningssätt dör att kunna bjuda motstånd i en situation där en helt ny verklighet hotar scenkonsterna med marginalisering.
Tanz im August har bland annat beställt verk för online-plattformen 1000 Scores. Piece for Here, Now & Latersom är ett projekt av Helgard Haug, David Helbich and Cornelius Puschke, producerad av Rimini Apparat (en del av Rimini Protokoll www.rimini-protokoll.de).
När det gäller utomhus programmet visas verk av William Forsythe och det tyska kompaniet LIGNA. William Forsythe bjuder in publiken att ta del av sina Untitled Instructional Seriesradio ballet som kallas Zerstreuung überall! / Dissemination everywhere! (Spridning överallt). ”Under fyra festivaldagar följer den deltagande publiken via hörlurar en polyfon koreografi i tider av sårbarhet och solidaritet på ett överenskommet avstånd” meddelar Tanz im August i sitt pressmeddelande.
Under den sista festivaldagen den 30 augusti kommer Radiobaletten att äga rum simultant hos Zürcher Theater Spektakel och Theaterfestival Basel. se vidare Tanz Im Augusts hemsida. www.tanzimaugust.de/fileadmin/TiA/Programm/Programm_2020/TiA_Magazin_2020.pdf?utm_source=newsletter-kw16-2018&utm_medium=email&utm_term=berlin&utm_content=wk&utm_campaign=tanzimaugust
Den 27-29 augusti kommer festivalen att sända den digitala konferensen How to Be Together? Conversations on International Exchange and Collaboration in the Performing Arts, tillsammans med Zürcher Theater Spektakel. Konferensen ska behandla den utmanande situation som fortfarande förhundrar fysiska sammankomster bland människor världen över. En lång rad samtal planeras om framtida internationellt utbyte och samarbete inom scenkonsterna. Konferensen kommer att streamas utan att man behöver registrera sig, men utan möjligheter att delta i den. Se vidare www.tanzimaugust.de/en/programme/festival-plan/?fbclid=864&utm_source=newsletter-kw16-2018&utm_medium=email&utm_term=berlin&utm_content=wk&utm_campaign=tanzimaugust

Se även www.tanzimaugust.de

Fler Nyheter

Annonser