Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 21 januari 2021

Från kohorn till rejv

2020-08-10

Under hösten sänder UR /SVT elva avsnitt från Scenkonstmuseet: Scenkonstmuseet berättar. Museets egen expertis och inbjudna konstnärer bjuder in till avsnitt som är mellan 15 och 30 minuter långa. Beräknad början i september.
Dansens kraft berättar om kroppens kunskap och att mötas i dans – medverkande är Anna Björk, forskare vid svenskt visarkiv och Anna Gavans, socialantropolog och författare till boken Från diskofeber till rejv.
I avsnittet Kroppen är politisk möter vi dansarna Shirley Harthey Ubilla (från grupen Juck) och Carl Olof Berg i ett samtal om dans och normer för dansande kroppar.
Lars Rudolfsson berättar om hur musikalen Kristina från Duvemåla blev till när han regisserade förvandlingen av Vilhelm Mobergs utvandrarepos till succémusikal.
Kulning, kohorn och unik kvinnohistoria heter ett avsnitt om hur fäbodarnas signalsystem fungerade.
Erik Lundin och Ane Brun samtalar med museets Lars Annersten om Vägen till den perfekta låttexten. Georg Riedel medverkar i Från Tegnér till Riedel – musik för och med barn. Museets avdelning för dockteater presenteras i Dockteater för allt och alla. Olika tolkningar av August Strindbergs Ett drömspel belyses i Text får liv. Dessutom produceras några pedagogiska avsnitt om musik och människa: Den skapande människan.

Margareta Sörenson

Fler Nyheter

Annonser