Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Animerad film med dansande djur om miljöproblem

2020-08-08

Fakta:

Namn: Latte igelkott och den magiska vattenstenen ( Animerad film från Tyskland)
Författare: Manus: Martin Benke, Andreas Deppert
Regissör: Nina Wels, Regina Welker
Plats: Folkets Bio Svensk biopremiär 7-8 / 8 2020

De andra djuren i trakten skrattar åt den unga tjejen Latte igelkott, utan föräldrar eller syskon, för att hon är så ensam skogen, kallad Hemskogen.
Ändå är det hon, den mobbade outsidern, som är en av få kvinnliga hjältar i animerad film och som tar på sig uppgiften att fixa problemet att vattnet i den flod som är alla djurens vattenkälla, håller på att sina. En äldre lite vingklippt fågel berättar för alla att det finns en magisk sten, vattenstenen, som har koll på vattnet, att stenen blivit stulen från trakten.
Den skall Latte igelkott leta rätt på och ta med sig hem, säger hon till alla djuren.
Men ekorren Tjum tycker att det låter farligt att Latte igelkott skall sticka iväg- ensam. Han, en tonårskille-ekorre med extra fluffig svans som fungerar bra som styrmedel när han flaxar mellan träden, vill gärna ställa upp som kompis- trots att hans vänner och bekanta mobbar henne.
Kroppsspråk och rörelser är livfullt gestaltat i denna vackra animerade film med sin underfundiga humor, där Latte förflyttar sig raskt, ganska dramatiskt, medan Tjum skuttar fram med svansen i luften- mot okända skogsområden där det finns vargar, lodjur rävar och andra rovdjur som ständigt hotar att döda och äta upp de två småttingarna, lagom stora portioner för en bättre middag. Dock lyckas Latte och Tjum komma undan varje gång de nästan blivit infångade.
Men de allra största djuren är björnarna, som har sitt fina slott mitt i den stora skogen, där den mäktige Björnkungen bor, nära det område där den magiska stenen skall finnas – om det nu är sant, eller bara en saga? Det visar sig att björnarna har extra stor respekt för kunglig makt och värdighet, de hyllar sin kung och följer hans order in i minsta detalj. Vad som är oväntat är björnkungens stora intresse för – dans- inte pardans på fest eller liknande, utan avancerad konstnärlig dans på scen eller på vattenytan i den närliggande floden. I senare delen av filmen ställer kungen till med en dansföreställning där han själv med bravur leder dansen som manifesterar björnarnas status, revir, lust att uttrycka sig, med dramatiska utspel och viss ironi. Kungen tar med sina undersåtar/dansare ut i olika gruppdynamiska formationer, hans ledarstil som dans-furste blir dynamiskt, ibland aggressivt, för åskådare som Tjum och Latte, som mitt under föreställningen berättar för kungen att hennes idé är att hämta hem den magiska stenen, vilket han förbjuder henne. Mitt i höjdpunkten av dansen lyckas Latte få tag på stenen, uppe på en klippa, och plötsligt rinner allt vatten bort, alla björnar i den stora cirkeln runt kungen faller ner
på en tom botten, och björnkungen blir rasande, börjar jaga igelkottstjejen och ekorrekillen.
Det blir snabba kast med massa olika djur inblandade, på vägen hem i denna film med dans på agendan, om civilkurage och miljöfrågor – brist på vatten, i världen idag. En film för alla åldrar om att det är de unga som tar ansvar för framtiden, här med humor och engagemang.

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser