Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Tisdag 29 september 2020

Paul Lightfoot och Sol León tar farväl från Nederlands Dans Theater, NDT, med två nya dansfilmer

2020-07-14

Innan Paul Lightfoot och Sol León i augusti slutar som respektive konstnärlig ledare och konstnärlig rådgivare för Nederlands Dans Theater, presenterar den berömda koreograf-duon två helt nya dansfilmer. Filmerna är både ett sätt att markera avslutningen på Nederlands Dans Theaters 60-års födelsedagssäsong här mitt under corona-tiden och ett avsked till såväl huvudkompaniet NDT 1 som ungdomskompaniet NDT 2, som båda två medverkar i filmerna.

De två filmerna, som har premiär den 15 juli kl. 20.00 och kan ses på länken här nedan, är koreograferade utifrån corona-tidens regler om socialt avstånd. Paul Lightfoot har i sitt verk Standby på ett mycket intressant sätt valt att koreografera till den danske kompositören Knudåge Riisagers ikoniska balettmusik, skapat till Harald Landers ballet Etudes från 1948. Riisagers musik speglar i likhet med Landers balett dansarens väg från de dagliga övningarna i träningssalen till den stora utmaningen på scenen. I Standby använder Paul Lightfoot Riisagers musik för att visa på, hur den klassiska tekniken är inkorporerad i NDTs speciella dansstil.
Titlen Standby är hämtad från scenen, där ordet ”standby” är signalen till konstnärerna om att föreställningen är på väg att börja. Som alltid hos Lightfoot och Leon börjar titeln med ett S. Ursprungligen var detta en personlig hälsning till Sol León, som på så sätt har funnits med i närapå alla koreograf-duoens numera fler än 50 verk.

Den andra filmen, som Sol León har koreograferet, lever också upp till S-principen med titeln She Remembers. Verket är skapat speciellt för fem fantastiska dansare, som vid utgången av den här säsongen slutar i kompaniet, inklusive Sebastian Haynes, som är före detta solist i Den Kongelige Ballet i København.

She Remembers är koreograferat till musik av Händel och Max Richter och är inspirerad av minnen och av skönhetsupplevelser vid förändringar. I en kommentar till den nya dansfilmen säger Paul Lightfoot:

“NDT aspires that these creations will send out a message to the globe that artists are still very much alive and kicking, finding new ways to create, dance and transmit positive energy despite these upside down times.”
(NDT hoppas att dessa verk vida i kring kommer att kunna förmedla budskapet att konstnärer i hög grad arbetar och är igång och att de söker sig nya uttryckssätt för dansen för att kunna förmedla positiv energi i dessa omskakande tider.)

Se filmerna gratis här från den 15 juli kl 20: www.ndt.nl/en/ndtv/

Vibeke Wern

Fler Nyheter

Annonser