Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Musik och dans från alla tidsåldrar med koreografen Mourad Merzouki

2020-07-09

Den franske koreografen Mourad Merzouki, född och uppvuxen i en av Lyons invadrarförorter med många syskon och föräldrar med rötter i Algeriet är idag konstnärlig ledare för ett av Frankrikes koreografiska centrum. I en av Paris förorter ligger Centre chorégraphique national de Créteil et du Val-de-Marne, där också Merzoukis egen dansgrupp Käfig ingår ccncreteil.com/Compagnie-Kafig?lang=fr Käfig betyder bur på tyska, men har också en betydelse på arabiska som Merzouki berättar mer om på franska i denna intervju där han bland annat jämförs med, Roland Petit, en av den den moderna franska danshistoriens verkliga storheter. Anledledningen är Merzoukis sätt att välja ett brett folkligt och chosefritt tilltal, för att kunna nå vidare ut till den breda publiken. Han vill så att säga nå ut ur buren. Här finns intervjun i fransk tv från förra sommaren www.youtube.com/watch?v=PWcHxks9OMg

Den som vill uppleva ett exempel på Merzoukis fantastiska förmåga till att universiellt omfatta kulturhistorien och som just i detta exempel infoga hip hop-moves, med toner från italiensk renässans och klassiska balettsteg kan ta en titt på denna Folia till musik av Antonio Vivaldi: www.youtube.com/watch?v=WZOXUCM-MCU

Merzoukis senaste föreställning Vertical innehåller många grepp från cirkus i sitt sätt att arbeta lodrät, här är ett utsnitt från denna föreställning www.youtube.com/watch?v=cHjwKDvokgM&utm_source=sendinblue&utm_campaign=Le_spectacle_continue__Vertikal_de_Mourad_Merzouki_sur_France_3_Occitanie_!&utm_medium=email

Fler Nyheter

Annonser