Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 27 maj 2024

Skånes Dansteaters fem danskortfilmer

2020-06-30

Fakta:

Namn: Projekt Dayglow
Ensemble: Sånes dansteater
Plats: youtube.com
» https://www.skanesdansteater.se

Skånes Dansteater har hittat på nya sätt att jobba under rådande pandemi. Med filmer av olika stil, vilka alla lägger sin dimension till dansen.
Skånes Dansteaters filmprojekt heter Projekt Dayglow och den första filmen Let Love In är koreograferad och dansad av Skånes Dansteaterns Jing Yi Wang och Riccardo Zandona. Filmfotograf är Anna Brånhede, som i den första scenen visar hur de två möts i en vacker park där de rör sig förbi varandra, utan att träffas, men deras blickar tycks mötas, intuitivt. Sedan är de inomhus, där den manlige dansaren i rosa kavaj tycks falla rakt ut ur bilden, vid sidan av en spiraltrappa,som i en Hitchcockfilm.
Tillbaka i parken utvecklas en elegant, surrealistisk duett mellan de två, om att våga närma sig varandra, med precision och poesi i en kortfilm med lätt touch av franska nya-vågen-estetik, med underfundighet och konstnärlig kraft.
Se www.youtube.com/watch?v=nB5J8sfjs9k

I den andra filmen Ground är koreografi och dans av Laura Lohi och Marion Rastouil som är filmade av Nicholas Wakeham. Samtidigt läses fragment av den franska originaltexten till Albert Camus La Peste (Pesten) från 1947.
I en sliten stadsmiljö rör sig de två dansarna med fysiska uttryck av oro, ångest, förtvivlan, de verkar vrida Camus ord ur La Peste mellan sina händer alltmedan Albert Camus roman läses på franska. Deras solodans uttrycker existentiell ångest på effektivt, och samtidigt genuint vardagsnära sätt. Det är kongenialt med Camus text, som bidrar till det övertygande emotionellt starka uttrycket.
Se www.youtube.com/watch?v=msGeNIKnGTo

Den tredje filmen Intimacy Revisited visar dansarna och medskaparna: Patrick Bragdell Eriksson, Kristin Botho, Yiorgos Pelagias och Emma Välimäki, enligt idé och koncept av Kristian Bastholm Refslund och Peti Lund. Filmfotografen med den rörliga kamran heter Stefan Stasisic. I den expressiva livfulla filmen förekommer mycket närbilder samt in-och ut-zoomningar i stark visuell kommunikation med dansarna. Det skapar en ny dimension av rörelse i egen stil. Indirekt uttrycks en känsla av längtan efter närhet och intimitet, utomhus och inne på en dansscen. I senare delen av filmen möts dansarna mellan genomskinliga plastskynken eller ridåer, som blir till både hinder och sätt att – liksom mötas (i dessa tider) utanför & inuti plasthöljet, som förvandlas till nya formationer. En drastisk och intensiv koreografi som kommunicerar med åskådaren (var den än befinner sig).
Se www.youtube.com/watch?v=IFR2Wzq22JE

I filmen Space Stood Still som är den fjärde i Skånes Dansteaters projekt Dayglow har Maria Pilar Abaurrea Zardoya och Tiemen Stemerding koreograferat förutom sig själva, även dansarna Sara Bellugi Klima, Lina Brandereau, Matthew Branham, Jon Ipino Aparicio, Anette Jellne, Dario Minoia och Ischa Static. Filmfotografen Janssen Herr tar sin utgångspunkt i ett skogslandskap med närbilder på myror som kryper omkring i sin myrstack nära varandra, och därefter blir det filmbilder av skog, mark, snabba kast mellan ljus- mörker, ute- och inne på scen, med ömsom filmat i uppifrånperspektiv på dansarna, ömsom från sidan av dem.
Det är en kraftfull film som snabbt byter rörelsemönster och leker med perspektiv, form, ljus, samt dansarnas sätt att på ett magiskt vis liksom förflytta sig genom tid och rum, inuti tidsandan. Vissa delar är filmade med drönare, när dansarna genomför sitt verk ute i skogen, då filmkameran långsamt höjer sig uppåt, mot himlen medan dansgruppen försvinner under trädens lövkronor – nästan apokalyptiskt och poetisk. Där lägger filmen till ett perspektiv som vore omöjligt att skapa på en dansscen, även om publiken skulle finnas högst upp, på andra raden i teaterrummet.
Se www.youtube.com/watch?v=8U_4-1vfLTU

I den femte och sista filmen AMASS i regi av Kit Brown deltar inte mindre än 16 dansare: Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Sara Bellugi Klima, Lina Brandereau, Matthew Branham,Samuel Denton, Jon Ipino Aparicio, Anette Jellne, Laura Lohi, Yiorgos Pelagias, Kristian Refslund,
Marion Rastauil, Ischa Static, Tiemen Stemerding, Emma Välimäki, Jing Yi Wang och Riccardo Zandona.
Dessa dansare från Skånes Dansteater filmades då de ensamma, en efter en, dansade på scenen och genom filmen fördes de tillsammans till ett danskompani (bortom pandomin). I början ackompanjeras de av högljudda publikljud, rop, pådrivande som vore det ”sätt igång” utrop till både dansare och eventuell kommande publik som kräver att det precis NU skall börja.
Dansare tar plats på scen med snabba rörelser, som i en actionfilm, de filmas både uppifrån och från sidan och deras gruppdynamik skapas inför kameran, trots att dansarna från början genomför sin solodans, var för sig, helt ensamma. Men det syns inte i denna livfulla film där rörelsen i sig för berättelsen om gruppen framåt. De är tillsammans i en film som med sin blick på dansföreställningen, dansen i sig och sin egen blick, blir till en tredje sätt att se på dans och film gemensamt.
Se www.youtube.com/watch?v=qxwxvwiDBII

Ingela Brovik

Fler Recensioner

Annonser