Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Pontus Lidberg ägnar sig åt konsten att teckna i sin senaste film

2020-06-23

Koreografen, dansaren och filmskaparen Pontus Lidberg, som 2019 mottog det prestigefyldte Guggenheim Fellowship-stipendiet i New York, har som en del av Guggenheims Works & Process Artist (WPA) Virtual Commissions just haft premiär på internetttet på sin nya film Drawing to a Close. Filmen, som kan ses på länken här nedan fick premiär i söndags kväll den 21 juni kl 20, New York-tid.
Guggenheim Museets Work & Process-projekt har under 35 års tid gjort det möjligt för publiken i New York att följa och höra en lång rad kända konstnärer berätta om sitt arbete. 2020 skapades Works & Process Artists (WPA) Virtual Commissions för att stödja konstnärer och deras kreativa processer under corona-pandemin.
I samband med sin nya film har Pontus Lidberg bland annat sagt:
”Genom att växa upp framför skärmar och att tillbringa sommarmånaderna på landet, fick jag även lära mig något om hur det är att ha tråkigt och att vara ensam. Det var och jag betraktar det fortfarande som en tillgång. Att ha tid och utrymme att få ha tråkigt, är en möjlighet att få vara kreativ utan stimulans från omgivningen. Följaktligen närmade jag mig den här uppgiften genom att ägna mig åt den helt nya färdigheten att teckna.”
Pontus Lidberg gjorde sin första dansfilm 2003, och har sen dess bland annat skapat de två prisbelönade dansfilmerna The Rain (2007) och Labyrinth within (2011). När Pontus Lidberg 2018 tillträdde posten som konstnärlig ledare för Dansk Danseteater i Köpenhamn sa han bland annat att han med hjälp av sin internationella karriär med film och ny teknologi ville se till att kompaniet skulle bli mer anpassat till nutida villkor.
Ännu en dansfilm av Pontus Lidberg är i vardande Written on Water, där Lidberg bland annat medverkar själv tillsammans med den konstnärliga ledaren för Parisoperaens Balett, Aurélie Dupont. Filmen skulle ha presenterats på olika europeiska filmfestivaler under våren, men planerna skrinnlades på grund av corona. Förhoppningsvis kan premiären äga rum senare under året.

www.youtube.com/watch?v=f0vqO7J_KzA

Fler Nyheter

Annonser