Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Tobias Praetorius har förärats Dronning Ingrids Hæderslegat – ett stipendium på 250 000 danska kronor

2020-06-16

”Tobias Praetorius er et barn af Den Kongelige Ballet, og det er på Kongens Nytorv, at publikum først og fremmest har kunnet nyde hans stærke udstråling og overbevisende teknik. Han bringer dramatik og en gnist til sine roller og gør dem derigennem yderst relevante” (Tobias Praetorius har utvecklats som ett av Den Kongelige Ballets balettbarn, och det är just på Kongens Nytorv i Köpenhamn, som publiken framförallt har kunnat avnjuta hans radierande utstrålning och övertygande teknik. Den dramatik och gnista han tillför sina roller och gör dem därigenom mycket angelägna), orden är Peter Bo Bendixens som är balettchef på Tivoli i Köpenhamn och de handlar om den 24-årige kungliga balettdansaren Tobias Praetorius, som söndagen den 14 juni modtog Dronning Ingrids stipendium på 250.000 danska kronor.

Egentligen skulle denna ceremoni ha ägt rum på Tivolis Koncertsal i samband med en stor offentlig John Neumeier-balettgala i samband med Dronning Margrethes 80-års födelsedag. Men på grund av covid-19 blev arrangemanget på Tivoli avlyst, och istället ägde överlämnandet rum vid ett slutet arrangemang den 14 juni på Fredensborg Slot i Nordsjælland.
Dronning Ingrids Hæderslegat, som instiftades 2005, delas ut vartannat år till två yngre konstnärer inom dans och musik. Förutom Tobias Praetorius var det i år den 31-årige sångaren Nicolai Elsberg, som mottog detta hedersstipendium, som personligen överlämnades av Dronning Ingrids döttrar, Dronning Margrethe och prinsessan Benedikte, medan den tredje dottern, Dronning Anne-Marie, på grund av reserestriktionerna inte kunde delta i år.
I samband med överlämnandet bjöd de två stipendiaterna på respektive dans och sång. Tillsammans med Stephanie Chen Gundorph, som är solist i Den Kongelige Ballet, dansade Tobias Praetorius verket Unravel, koreograferat av Kristian Lever till Ravels Pavane pour une infante défunte (Pavane för en död prinsessa). Men Tobias Praetorius, som är en ytterst habil koreograf, hade också själv koreograferet ett verk, A gathering between rooms, som han uppförde tillsammans med soloharpisten Nina Schlemm och solisten i Den Kongelige Ballet, Astrid Elbo. Ett verk, som är koreograferat genom skärmar och fönster förbundna av Debussys musik, under covid-19 pandemien i maj 2020.
Den talangfulla Tobias Praetroius prydde redan 2010 omslaget på Danstidningen (nr 6/2010) med ett flott Bournonville-hopp, i samband med en artikel om Den Kongelige Balletskoles barnkompani, Kompagni B. Sedan 2014 har han varit anställd som kårdansare i Den Kongelige Ballet, där han har dansat i en lång rad både klassiska och moderna verk. Han har bland annat gjort sig bemärkt som Viderik i Bournonvilles Et Folkesagn (En folksägen), Narren i Svansjön och i Akram Khans Vertical Road.
Det stora genombrottet som en både tekniskt stark och dramatisk dansare fick han i och med rollen som Hermann i Liam Scarletts Spar Dame (Spader dam), som han dansade för första gången i 2018 och med ännu större inlevelse 2019.
Tobias Praetorius fick sig bokstavligen baletten med modersmjölken. Hans mor var balettdansare hos John Neumeier i Hamburg, innan hom utbildade sig till läkare i Danmark. Storasystern Ida Praetorius är solodansare i Den Kongelige Ballet, och lillebror Lucas, som är utbildad i Köpenhamn och Hamburg, har sedan 2019 dansat hos Bayerische Staatsoper i München.

Förutom Dronning Ingrids Hæderslegat har Tobias Praetorius tidigare mottagit bland annat Reumerts Talentpris, Margot Landers Legat och Ballettens Venners Talentpris.

Vibeke Wern

Fler Nyheter

Annonser