Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 juli 2024

Från tält till skärm, och en ny chans

2020-06-16

Vad som skulle ha varit ett tyst rave, dans och cirkusartister i möten på scen, i workshops. Barn och unga i sin tur i ett eget cirkustält vid floden. En naken akrobat med en doktorsexamen och ett rep, och förstås en avslutande fest – blev istället till en nödlösning, och ett helt nödvändigt framåtblickande.

Circus Dance festival i Köln som alltså skulle ha ägt rum pingsthelgen på bland annat TPZAK artist center flyttas nu fram till nästa år och delar av det programmet går att ta del på online på Facebook. Bland annat videoverk, en minikonsert, mycket personliga intervjuer med de deltagande artisterna: En av artisterna Laura Murphy, (Storbritannien) doktorand, akrobat och performanceartist presenterar en extraordinär kombination som ofta leder till långa köer, när hon med ett vertikalt rep och humor som vapen framför personliga berättelser i sina nummer. Nummer som ofta handlar om samhällens förväntningar på kvinnor. Andra artistnamn att hålla utkik efter är Claudio Stellato, Stefan Sing.
(Det utlovas även den hel del överraskningar … )

Konsten har tidigare tvingats in i exil och det har skapats ur aska många gånger. I vår tid sker det via digitala lösningar. Festivalarrangörerna har vid sidan av ett abrupt avbrott efter månader av planering och repetitioner brottats med frågeställningar som ”vad betyder solidaritet idag?” ”Hur ser utrymmet för drömmar ut i vår tid?”

Tanzpakt
Tanzpakt som är ett finansieringsprogram som syftar till att främja dansen i Tyskland 5, 625 miljoner euro satsar på ett flerårigt projekt samordnat av regeringen i tätt samarbete med ett antal aktörer inom dansområdet.
Festivalen kommer delvis att gå att följa via nättidningen Voices som finansieras av Tanzpakt. Det finns som sagt löpande uppdaterad information på festivalens Facebooksida och hemsida.

Nya chanser till möten och kunskap
TPZAK är i sin tur en statlig fortbildningsinstitution som erbjuder kurser, workshops, residence inom cirkus, teater och dans.
ZAK Cirkus center i Köln invigdes 2001 och består av en 8000 kvm stor tomt. Där finns träningslokaler, cirkustält, verkstäder och flera historiska cirkusvagnar. På ZAK möts cirkuskonst, evenemangskultur och pedagogik. Förutom gästföreställningar och olika slags evenemang hålls kurser för alla åldrar.
Festivalen vill ge plats för nyfikenheten. Cirkus som möter dans, dans som möter cirkus. Det ännu osedda, det bisarra och vackra. Särskilt nu i en tid av mycket oro och ovisshet, så står konsten för det irrationella. En slags vila och en möjlighet för artisterna att nätverka och framträda i en urban miljö med lokal och internationell publik.
Många olika intressen som samlas och kan upptäckas där emellan.
Workshops som erbjuder deltagare att testa på så kallad ”acrodans” på huvudet, kontaktimprovisation i grupp eller med sig själv för den delen, jonglering, flash- mob på cykel och parkour. Fysisk omstart sker 2021.

Tim Behren chef för festivalen låter hälsa ”Vi ser inte bort, vi firar tillsammans, och vi firar scenkonst. Konst skapar ett utrymme för att förändra världen. Välkomna!”

www.circus-dance-festival.de

www.circus-dance-festival.de/circus-dance/tpzak-koeln/

Johanna Mork

Fler Nyheter

Annonser