Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Fredag 22 januari 2021

Dansaren Kirvan Fortuin hyllas efter sin plötsliga bortgång

2020-06-16

Den sydafrikanska dansaren, koreografen och aktivisten Kirvan Fortuin har avlidit. Han blev knivhuggen under natten den 13 maj i Maccassar i Kapstaden, Sydafrika. På vägen till sjukhus dog han av skadorna. Nu hyllas han på sociala medier.

En 14-årig flicka är misstänkt för Kirvans Fortuins död. De två ska ha hamnat i ett bråk som slutade med att han blev knivhuggen två gånger i bröstet. Flickans motiv är fortfarande oklara. Enligt en vän till Kirvan Fortuin ska de vid ett tidigare tillfälle ha argumenterat efter att flickan uttryckt sig homofobiskt.

Den misstänkta är nu arresterad och ska dömas enligt landets så kallade ”Child Justice Act”, en speciell avdelning i det Sydafrikanska rättssystemet som behandlar barnbrott. Familj, vänner och personer inom kultur-och konstvärlden sörjer händelsen, Kirvan Fortuins konstnärliga röst är saknad.

”En orädd queerkämpe har lämnat oss… En modig själ, en förebild, en talangfull koreograf och en stark HBTQ+-aktivist”, har en användare skrivit på sociala medier under hashtagen ”RIPKirvanFortuin”.

Kirvan Fortuin blev 28 år gammal. Han var utbildad vid University of Cape Town i Sydafrika och Codarts University of the arts i Rotterdam, Holland. Sedan hans examen från Codarts år 2016 har han grundat sitt eget danskompani, Fortuin Dance Theatre, organisationen The Kirvan Fortuin Foundation och ett hus dedikerat åt tiodans, House Le Cap i Kapstaden.

Kirvan Fortuin var politiskt engagerad i HBTQIA+-frågor. Förra året anordnade han Sydafrikas första vouging-bal för att bringa uppmärksamhet för de som lever med HIV och Aids.

Han jobbade också för att unga bosatta i socioekonomiskt utsatta områden skulle få ta del av dans. The Kirvan Fourtin Foundation gav unga chansen att ta dansklasser i balett, modern dans och repertoar samtidigt som de utvecklade ett unikt sydafrikanskt dansuttryck.

“Jag kommer alltid att slåss för att göra marginaliserades röster hörda i samhället, oavsett om det är i populär-eller finkulturen”, har han skrivit i ett inlägg på sociala medier.

Anroux Marais som är den nuvarande kultur-och sportministern i Västra kapprovinsen beskrev Kirvan Fortuin som en stigande stjärna i ett uttalande efter hans död.

”Vi ska hylla det fantastiska han åstadkom i sitt liv”.

William Nylind

Fler Nyheter

Annonser