Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Danstidningen 3/2020 om träning och scenkonst i coronatider

2020-06-04

Just nu finns det helt gratis träning och scenkonst från många kompanier och teatrar över hela världen att ta del av. Nätet flödar av kreativitet och otroligt spännande verk, och konstnärer tar sig tid att ge lektioner för alla som vill delta.
Streaming via nätet kan vara en tillfällig eller kompletterande lösning för att hålla kontakt med publiken. Många konstnärer erbjuder generöst sina verk gratis för nerladdning i dessa covid-19-tider, ifall inte problematiken med med rättigheter kan lösas på bättre sätt. Men detta är bara skuggan en teaterupplevelse i verkligheten, även om det går att komma den ännu lite närmare via live streaming. Då agerar konstnärerna på scenen i samma stund som vi ser dem och till och med i verk speciellt utformade för att direktsändas live. Kanske utvecklas nya former när man skapar specifikt för live streaming.
Även om ingen streaming i världen kan mäta sig mot den analoga teaterupplevelsen, finns en demokratisk poäng att ta vara på under dessa tider av tunga erfarenheter. Äntligen kommer statsfinansierad scenkonst så många fler människor till del.
Danstidningen har fortfarande något att rapportera från tiden före nerstängningen. SU-EN-Butoh hann visa föreställningar om människor och djur, och hur vi kan upptäcka oss själva via våra mer eller mindre avlägset besläktade varelser. Nu när vi ständigt påminns om att vi är potentiella värddjur för ett virus från djurriket, framstår föreställningarna på Djur mänsklig varelse som visades på Uppsala Kultur och Kongress den 14 mars som i det närmaste profetiska.
Svenska Folkdansringen fyller 100 år i år. Tyvärr blir även medlemmarnas medelålder allt högre i föreningen för folkdans och folklig kultur som gärna vill bjuda upp nya medlemmar.
Koreografen Ludvig Daae har skapat ett verk för Norrdans i samarbete med folkdansgruppen Öbackaringen i Härnösand för att förnya gamla traditioner.
Vi tar också en titt på den mystiska dansepidemin i Strasbourg 1518.

Ann-Marie Wrange

Fler Nyheter

Annonser