Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Streetdans i coronatider

2020-05-28


Steen Koerner bjuder in alla och envar till utomhusdans läns en 100 meter lång mur vid P-huset vid Næstved Station, där geometriska teckningar förvandlas till dans.

Dansaren och koreografen Steen Koerner har länge varit mycket fascinerad av den berömda tyska progressiva konstskolan Bauhaus, som grundades 1919 i mellankrigstidens Weimarrepublik och stängdes av nazisterna 1933. Inte minst den geometriska formgivning, som var så karakteristisk för Bauhaus-skolens konstnärer som bland annat Oskar Schlemmer, Vassilij Kandinskij och Paul Klee, har under flera decennier varit en inspirationskällor för den 52-årige hip hop-konstnären och electric boogie-mästaren i hans arbete med dans.
Det är just geometriska teckningar, som utgör utgångspunkten för dansen i Steen Koerners nya projekt These shapes are made for dancing, där geometriska former målade på en 100 meter lång mur på P-huset vid Næstved Station förvandlas till kroppsrörelser.
– De geometriska teckningarna på väggen liknar abstrakt konst, men är faktiskt ett koreografiskt system skapat för människokroppen och dess olika kroppsdelar, säger Steen Koerner, som också är en stor beundrare av de abstrakta bildkonstnärerna Robert och Sonia Delaunay. Två banbrytande konstnärer, som arbetade med cirklar och geometriska former med samma idévärld som Bauhaus-rörelsens
Men även Steen Koerners olika samarbetsprojekt under de seneste 10-15 åren med konstnären Olafur Eliasson kring kropp, rum och rörelse, bl.a. på Institut für Raumexperimente i Berlin, har varit viktiga steg på vägen till projektet These shapes are made for dancing.
– Man kan säga att det här i Næstved är geometriska rörelser, som målas på muren. Det är dessa dessa tvådimensionella teckningar på en slät vägg som blir till tredimensionella rörelser av dansaren framför muren. En viktig poäng är att dansaren inte bara är en kropp som dansare, men också utgör en kropp som skapar rum med sin dans. Det är ju ett helt annat sätt att tänka, understryker Steen Koerner och tillägger:
– varenda en kan dansa med. Här i corona-tiden är det ju bra med utomhusaktiviteter, och här finns det ju goda möjligheter att hålla avstånd längs den 100 meter långa muren.”
Hela idéen till projektet These shapes are made for dancing i Næstved startade lite som en lek, när Steen Koerner 2019 träffade streetart-konstnären Transformer med det borgerliga namnet Per Skovgaard.
– Tillsammans med Per och mina två bästa danselever under de sista tio åren Malthe Ørsted och Ibrahim Madsen, började jag under sommaren utforska samspelet mellan geometriska teckningar och koreografi. Per tecknade de geometriska figurer med krita på stadens väggar utifrån våra kroppsliga mått och våra olika kroppsdelars rörelser, som exempelvis händer och armar. Han ritade helt enkelt vår koreografi. Vi tre dansare kunde sen använda oss av de koreografiska teckningarna i vår dans.
Resultatet av sommarens lek och experimenterande blev till en hel serie geometriska väggmålningar och koreografier.
Men varför ska man överhuvudtaget dansa tillsammans med en mur?
– Jag har med tiden kommit på att mitt koreografiska system blir mer överskådligt och enklare att lära ut till andra, när man danser längs målningar på en mur istället för att jag står och visar rörelserna fritt i luften. Man får helt enkelt en bättre känsla för kroppens fixpunkter i dansen och det hjälper upp kroppsminnet. Man kan säga att muren både hjälper till att begripa rörelsen och att förbättra den.
Till projektet These shapes are made for dancing har Transformer (Per Skovgaard) bytt ut kritorna mot målarfärg så att de geometriska figurerna på P-husets långa mur blir permanent. Transformer står för utformningen av de geometriska målningar på sex afsnit av muren, som hade sin motsvarighet i sex olika koreografier. På de fem andra delarna av muren, som ägnas improviserad dans, har fem kända grafittikonstnärer bjudits in att måla, nämligen nederländske Zedz och danska Sketz, Tweb, Swet och CMP One.
Själva vernissagen och premiären den 29. maj, när Steen Koerner, Malthe Ørsted och Ibrahim Madsen dansar längs muren, kommer att sändas live på www.facebook.com/maerknaestved.dk/.
– Före den 29. maj gör vi också en video, där Malthe, Ibrahim och jag dansar hela koreografin som är målad på muren. Videoen blir lagt på Instagram-profilerne Steenkoernerstudio och Naestvedung, så folk kan använda den till att dansa hemma, berättar Steen Koerner.
Musiken till filmen görs av Tue Track (Anders Brixen) och Steen Koerners mångårige samarbetspartner Yo Akim (Joakim Hjejle).
– Man behöver inte musik, när man står och dansar vid muren, där det finns skyltar uppsatta med instruktioner till användarna.
För att projektet efter premiären ska kunna leva vidare bland de unga i Næstved, har Steen Koerner instruerat murens koreografi till sin före detta elev, den dansaren Martin Karlshøj, som bor i trakten.
– Martin kan framöver undervise skolelever och alla elever från Næstved Ungdomsskole i dansen och även berätta för ungdomarna om relationerna mellan Bauhaus, electric boogie, tutting och hela den geometriska dansen.

Vibeke Wern

Fakta: Steen Koerner
Född 1968 i København
Autodidakt dansare, koreograf och regissör.
Mästare i electric boogie och pioner inom hip hop-teater.

Har i Dansmark koreograferet och iscenesat en lång rad föreställningar, bl.a. den Reumert-vindende Nøddeknækkeren (2003), Harlekins Triumf (2003), Sylfiden (2006), Human Robot (”2011), Cykkelmyggen Egon (2011), H.C. Andersen (2013).

Har vidare gjort film, tv och dansprojekt över hela världen.

Projekter i Næstved:
Levende By 2010
Moving City 2010Gadens hårdeste hævn, gadefortælling (2013), scenisk version (2016)
These shapes are made for dancing (2020)

Fler Nyheter

Annonser