Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Måndag 15 april 2024

Danmark är på väg att vakna ur sin coronadvala, men det var aldrig riktigt stängt

2020-05-08

Somliga har sett till att det trots coronadvala har funnits lite liv och rörelse över gator och torg under de två månader Köpenhamn har varit stängt och släckt. Köpenhamn som annars är så uppskattat av oss här norröver för att vara tillhåll för alla slags nöjen och ständigt flödande öl, planerar nu att långsamt börjar öppnas igen, och nu diskuteras det som bäst hur många barn som ska få lov att finnas per antal kvadratmeter och hur långt det ska vara mellan borden på restaurangerna.
Medan alla barer och restauranger var tomma, karusellerna stod stilla på Tivoli och teatrarna var stängda och släckta tog två dansare chansen att göra hela stan till sin egen scen. Dansarna Maria Kochetkova och Sebastian Kloborg startar i sin egen lägenhet i ett flödande pianoackompanjemang av Alexander McKenzie komponerat av Steve Reich och bakom kameran finns regissören Tom McKenzie. Reichs komposition heter förresten Mad Rush, och man kan föreställa sig att den handlar om livet i en stad, och att dessa två dansare försöker upprätthålla det.
Efter att ha lämnat lägenheten dansar de i det harmoniska gaturum som bildas framför den strängt protestantiska fasaden av Christianskirken på Christianshavn. Därefter blir det ett ganska långt skutt till den speciella naturlekplats som kallas för Insektskoven i Ørestad.
När de sen dansar vidare framför ett rundat valv så är det alldeles invid Det Kongelige Teater på den korta gatstump som numera lämpligt kallas August Bournonvilles Passage. I nästa stund dansar de vidare i ett lite mer industriellt landskap nämligen på plattformen till Nørrebro Station.
Så hamnar de på den likt en tunnel utformade Cykelbron vid Kastrupfortet och därefter lämnar de ön Kastrup för att dansa vidare på Holmen och parkeringen till Operaen på Holmen med ljusen från den Indre by glimrande på andra sidan Öresundets vattenblänk.
När musiken tar ny sats igen är de tillbaka på Christianshavn invid kanalen, men det är svårt att se om de är på Overgaden Neden Vandet- sidan om kanalen, eller den andra som heter Overgaden Oven Vandet. I varje fall påminner de om hur fint det är i Köpenhamn och hur trevligt det vore att vara där vid kanalen.
Sen kan man ju fantisera om att de har tagit Metroen fram och tillbaka för plötligt är de tillbaka på Nørrebro Station och så tillbaka igen på parkeringen till Operaen på Holmen alltmedan dagbräckningen är på väg över Köpenhamn och slutligen lägger de sig ner i sanden på Amager Strandpark och dansar en lite stillsam sittande dans.
Koreograf bakom skapelsen som heter Closer är ingen mindre än Benjamin Millipied och verket sågs inte mindre än 200,000 gånger under ett dygn på Instagram. Det är ingen tvekan om att det finns fler som vill ut och röra sig i Köpenhamn. Frågan är, när får vi komma dit?

Se vidare www.youtube.com/watch?v=Lw5x7pKCa0o

Fler Nyheter

Annonser