Hoppa till sidans innehåll
Välkommen till danstidningen.se. Allt om dans i Norden. Torsdag 18 april 2024

Corumba på tennisbanen och skolgården bjuder in till vidare övningar

2020-04-30

Corumba! Det handlar inte om den brasiljanska regionen, men snarere om Covid 19, rumba och den århusianska danseteater Bora Bora och danskompaniet Don Gnu och deras glada firande av Dansens dag.
Bora Bora och Don Gnu började dagen med hålla premiär på YouTube-videon Corumba – nærhed på afstand (Corumba – närhet på avstånd) och i dansvideon skruvas tiden tillbaka till 1970-talet, den gång Björn Borg och John McEnroe regerade över tennisbanorna, Två Don Juan-typer från villaförorten, Dennis och Dennis, ska mötas i tennis på den lokala tenniskluppen. Med tennissockor i sandalerna, pannband och små strama shorts är de två herrarna klara till inbördes kamp. Det är ju Corona-tider, och man måste akta sig för fysisk kontakt och andra smittkällor, men lyckligtvis finns det en mycket strikt domare, som är beredd med handspriten. Ivrigt spritar han också av nätet och själva bollen, de två spelarna och sig själv. Trots det tvingas man att ge upp, när domaren först beordrar bollen in i en plastpåse och sen vidare i en papperspåse för att på så sätt minska smittrisken. Men lyckligtvis kan Dennis och Dennis spela med en osynlig boll, och då utvecklar sig spelet till en dans, Corumba-dansen. Den dansen kan de båda spelarna och den strikta domaren dansar med alla på sitt håll längs med vägen genom villaområdet.
Don Gnu, det vill säga Jannik Elkær (Don) och Kristoffer Louis Andrup Pedersen (Gnu), levererar alltid med ett gott skratt. Det gäller förstås också för deras charmerande dansvideo Corumba – nærhed på afstand, där de får hjälp av skådespelaren Anders Budde som sträng och spritglad domare. Deras Corumba-dans är inspirerad av det sätt som vi numera hälsar på varandra – på avstånd – samt med moves från tennis och rumba-rörelser med höfterna.
Vid frukosttid var det så eleverna på Samsøgades Skole i Århus, som skulle dansa Corumba-dansen. Jannik Elkær och Kristoffer Louis Andrup Pedersen ställde upp på skolgården, där de lärde ut dansen till skolans yngsta elever. Danslektionen blev streamet på Facebook, så att folk därhemma eller på arbetsplatserna också kunde lära sig dansens steg och rörelser – och dansa med.
Men Corumba-dansen upphör inte här. Dansvideoen och lanceringen av dansen på skolgården uppfordrar nämligen direkt till alla och envar, på skolor eller helt privat, amatörer och professionella – att lära sig dansen, utveckla den och filma det färdiga resultatet. Videoen av dansen sändes därefter till teatern Bora Bora i Århus: corumbavideo.bora-bora.dk. Deadline för att skicka in den är 15 maj 2020. De bästa bidragen premieras med t-shirts samt biljetter till Don Gnus kommande föreställning Turist. En sammanlänkning av de insända bidragen kommer att kunna ses på Bora Boras medieplattforme.

Corumba – nærhed på afstand av och med: Bora Bora och Don Gnu
Musik: Alice Carreri
www.youtube.com/watch?v=jjL-VenbrRY
bora-bora.dk/corumba

Fler Nyheter

Annonser